Translate

четвер, 23 липня 2020 р.

Про визначення середньої зарплати


   У вересні 2019 р. жінка за переведенням була призначена на відповідну посаду держслужбовця.
   У жовтні—листопаді 2019 р. вона перебувала у додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.
  Як мали проводити розрахунок її зарплати для оплати часу відпустки у зв'язку з навчанням?
М. Степанюк, Хмельницька обл.

   Відповідь. Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток проводиться з урахуванням Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
   Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

  Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менш як один рік, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.
   В інших випадках, коли нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати і працівник не мав заробітку не з його вини, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.
    Відповідно до п. 7 Порядку середня заробітна плата для оплати часу відпустки обчислюється діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.
   Тобто, якщо у працівника відсутній розрахунковий період (із першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка), як у зазначеному в листі випадку, середня заробітна плата обчислюється множенням посадового окладу працівника на 12 місяців та діленням отриманого результату на кількість календарних днів за умовний розрахунковий період, за винятком святкових і неробочих днів. Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.

Джерело:   Про визначення середньої зарплати // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар