Translate

четвер, 23 липня 2020 р.

Оплата праці лікаря, направленого на курси підвищення кваліфікації

   Лікар перебуває на курсах підвищення кваліфікації. У вихідні дні, коли навчання немає, йому дозволили чергувати у стаціонарі. Як у такому випадку оплачувати його працю?
Г. Таранько, Сумська обл.


   Відповідь. Згідно зі ст. 122 КЗпП за працівниками, що направляються для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, зберігається місце роботи (посада) і проводяться виплати, передбачені законодавством.
   Умови оплати праці медичних працівників визначаються згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики і МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я і установ соціального захисту населення» (зі змінами), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами).
  Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28.06.97 р. № 69 «Про гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» передбачено збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання, оплата вартості проїзду працівника до місця навчання та назад і виплата добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень.
   Водночас відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами) за медичними та фармацевтичними працівниками державних і комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки та перепідготовки, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи.
   Порядок організації чергувань медичних працівників у стаціонарі та оплата їхньої праці визначено п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення (далі — Умови), затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (зі змінами).
  Чергування у стаціонарах здійснюються за рахунок місячної та понадмісячної норми робочого часу працівника.
   Чергування в межах місячної норми робочого часу здійснюються штатними медичними працівниками за рахунок зменшення тривалості змін протягом місяця.
   Якщо чергування здійснювалось у робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, то додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться.
   Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою можуть можуть залучатися за їх згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без обіймання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.
   У цьому разі оплата роботи, яка виконується у робочі дні тижня, проводиться понад оклад, а у вихідний день — за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106 і 107 КЗпП).

Джерело:   Оплата праці лікаря, направленого на курси підвищення кваліфікації // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар