Translate

четвер, 23 липня 2020 р.

Щодо права на посаду

   Жінка працює на посаді асистента вчителя-дефектолога у відділенні соціальної реабілітації дітей з інвалідністю територіального центру соціального обслуговування. У неї вища педагогічна освіта, стаж педагогічної роботи — 27 років.
   Чи має вона право атестуватися на посаду асистента вчителя-дефектолога цієї установи і чи правильно бухгалтерія закладу призначила їй 10 тарифний розряд?

М. Лотоцька, Чернівецька обл.

   Відповідь. Згідно зі .статтею 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ й організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.
   Умови оплати праці працівників територіальних центрів соціального обслуговування (далі — центр) затверджено наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» (далі — Умови, зі змінами), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (далі — постанова № 1298, зі змінами).
    У Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 (зі змінами), посада асистента вчителя-дефектолога відсутня, є тільки посада «асистент вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним та інтегрованим навчанням», віднесена до посад педагогічних працівників.
   Відповідно до п. 1.3 розділу 1 Умов праця керівників, фахівців, технічних службовців і робітників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, не передбачених цими Умовами (педагогічних працівників, працівників культури, сільського господарства тощо), оплачується відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.
   Умови оплати праці педагогічних працівників центру визначаються відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (далі — наказ № 557, зі змінами), розробленого на виконання постанови № 1298, та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.
    Відповідно до додатка 6 до наказу № 557 посаду асистента вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним та інтегрованим навчанням віднесено до 10—12 тарифного розряду.
   Пунктом 1.5 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (зі змінами), передбачено, що для педагогічних працівників навчальних та інших закладів атестація є обов'язковою.

Джерело:   Щодо права на посаду // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар