Translate

вівторок, 14 липня 2020 р.

Щодо тривалості відпустки осіб з інвалідністю

    Працюючому пенсіонерові, ветерану праці, 2 липня 2019 р. МСЕК установила II гру­пу інвалідності від загального захворювання. На підприєм­стві, де він працює, в наданні відпустки тривалістю З0 кален­дарних днів як особі з інвалід­ністю з 4 жовтня 2019 р. йому було відмовлено.
   Чи не є це порушенням його прав?
О. Максимов, Київська обл.
   Відповідь. За статтею 6 Закону України «Про відпустки» (далі — За­кон) щорічна основна відпустка на­дається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за від­працьований робочий рік, що відлі­чується з дня укладення трудового договору.
   Тобто відправною датою під час визначення робочого року, за який надається щорічна відпустка, є дата укладення трудового дого­вору.
   Частиною 7 ст. 6 Закону перед­бачено, що особам з інвалідністю I і II групи надається щорічна ос­новна відпустка тривалістю З0 ка­лендарних днів, а особам з інва­лідністю III групи — 26 календар­них днів.
    Як випливає з листа, з 2 липня 2019 р. працівникові встановлено II групу інвалідності.
  Таким чином, за робочий рік, у якому встановлено II групу інвалід­ності. тривалість зазначеної від­пустки розраховується пропорційно до відпрацьованого часу — з по­чатку відповідного робочого року до липня 2019 р. — виходячи з 24 ка­лендарних днів, з 3 липня 2019 р. — до закінчення цього робочого ро­ку — виходячи з З0 календарних днів. Надалі щорічна основна від­пустка цьому працівникові має на­даватися тривалістю З0 календар­них днів за умови підтвердження II групи інвалідності.

Джерело:  Щодо тривалості відпустки осіб з інвалідністю // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 19.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар