Translate

вівторок, 14 липня 2020 р.

Шодо тривалості відпустки осіб з інвалідністю

    Працюю в зоні гарантованого добровільного відселення (З зона ЧАЕС), особа з інвалідністю III групи від загального захворю­вання. На відпустку якої загаль­ної тривалості маю право?
М. Васьківська, Житомирська обл.
 
    Відповідь. За статтею 47 Закону України «Про статус і соціальний за­хист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської ката­строфи» працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) в зоні гарантованого добровільного від­селення, надається щорічна основ­на відпустка пропорційно до від­працьованого на цій території часу тривалістю 37 календарних днів. Загальна тривалість відпустки не має перевищувати 49 календарних днів.
    Зазначена відпустка надається без урахування додаткової відпуст­ки. передбаченої законодавством України.
    Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону Ук­раїни «Про відпустки» (далі — За­кон) щорічна основна відпустка на­дається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за від­працьований робочий рік, що відлі­чується з дня укладення трудового договору.
    Особам з інвалідністю І і II групи надається щорічна основна від­пустка тривалістю З0 календарних днів, а особам з інвалідністю III гру­пи — 26 календарних днів (ч. 7 ст. 6 Закону).
Частиною 10 ст. 6 Закону визна­чено, що положення цієї статті що­до тривалості щорічної основної відпустки не поширюються на пра­цівників. тривалість відпустки яким установлюється іншими актами за­конодавства. проте тривалість їх­ньої відпустки не може бути мен­шою за передбачену, зокрема, ч. 1 і 7 цієї статті.
    Згідно зі статтею 8 Закону що­річна додаткова відпустка за особ­ливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвище­ним нервово-емоційним та інте­лектуальним навантаженням або виконується в особливих природ­них географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ри­зику для здоров'я, — тривалістю до 35 календарних днів за Спис­ком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України; а також праців­никам із ненормованим робочим днем — тривалістю до семи кален­дарних днів згідно зі списками по­сад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.
   Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється ко­лективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості праців­ника в цих умовах.
    Щорічна додаткова відпустка, пе­редбачена ст. 8 Закону, надається понад щорічну основну відпустку (ст. 10 Закону).
    Отже, тривалість щорічної ос­новної відпустки працівника — особи з інвалідністю, що працює в зоні гарантованого добровільного відселення, відповідно до ст. 47 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської ката­строфи» становить 37 календарних днів, а тривалість додаткової що­річної відпустки за особливий ха­рактер праці, як зазначено в лис­ті, становить сім календарних днів.
    Підставою для надання такої від­пустки є факт постійної роботи або перебування у відрядженні (оформ­лене належним чином) у зоні га­рантованого добровільного від­селення.

Джерело:  Шодо тривалості відпустки осіб з інвалідністю // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 19.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар