Translate

четвер, 29 жовтня 2020 р.

Законна парковка у дворі. Паркувальні бар'єри - законність

 Сусід встановив у дворі нашої багатоповерхівки паркувальний бар'єр. Мовляв, це давно його парку вальне місце. Чи законні такі дії і куди звертатись невдоволеним мешканцям цього будинку?
Марина, м. Кропивницький 

   Згідно норм ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прибудинкова територія є спільним майном співвласників, що належить їм на праві спільної сумісної власності. Найбільш ефективним механізмом захисту порушеного права спільної сумісної власності є звернення до суду.

    Ст. 16 Цивільного Кодексу України визначає два способи захисту цивільних прав судом: припинення дії, яка порушує право, та відновлення становища, яке існувало до порушення.
    У ситуації, що склалася, співвласникам багатоповерхівки слід звернутися до суду з вимогою зобов'язати особу, яка встановила паркувальний бар'єр, припинити порушувати права співвласників шляхом самовільного захоплення частини належної їм земельної ділянки та демонтувати відповідні пристрої. А якщо через встановлення паркувальних бар'єрів було ще й пошкоджено асфальт чи завдано іншу шкоду, співвласники мають право просити суд зобов'язати винуватців відшкодувати ці збитки.

 Джерело:  Законна парковка у дворі. Паркувальні бар'єри - законність // Жінка. - 2020. - № 10. - С. 35.

Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар