Translate

понеділок, 9 березня 2020 р.

Щодо розрахунку посадових окладів деяких працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл

    З 1 січня 2020р. запроваджено новий порядок визначення граничних розмірів посадових окладів керівних працівників, інструкторів-методистів, тренерів-викладачів ДЮСШ усіх типів із застосуванням додаткових коефіцієнтів підвищення.
    Як правильно визначити посадові оклади працівників, які розраховуються у відсотковому відношенні від посадового окладу керівника, а саме — заступника директора, головного бухгалтера?
    Який посадовий оклад треба брати для визначення розміру матеріальної допомоги та інших виплат?
    Дитячо-юнацькі спортивні школи, м. Дніпро, м. Хмельницький, м. Черкаси та ін.

    Відповідь, що надійшла з Міністерства культури, молоді та спорту України. З 1 січня 2020 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14.01.2019 р. № 755 «Про деякі питання оплати праці працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл» (далі — постанова № 755), яка встановлює, що при визначенні граничних розмірів посадових окладів директорів, інструкторів-методистів та тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) слід застосовувати додаткові коефіцієнти.
   Тарифні розряди тренерів-викладачів зі спорту встановлюються за наявністю у них кваліфікаційних категорій з виду спорту, що підтверджуються відповідним документом і не залежать від типу та категорії ДЮСШ.
    Посадовий оклад (ставка заробітної плати), встановлений за розрядами Єдиної тарифної сітки, підвищується на визначений у постанові № 755 коефіцієнт.
   Отже, при застосуванні додаткового підвищуючого коефіцієнта утворюється новий посадовий оклад тренера-викладача, який береться для розрахунку місячної заробітної плати.
   Відповідно до пп. 6.1 п. 6 додатка 6 до наказу Мінсім'ямолодьспорту України від 23.09.2005 р. № 2097 «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» (зі змінами, далі — наказ № 2097) місячна заробітна плата тренера-викладача при формі оплати праці за кількістю годин навчально-тренувальної роботи на тиждень визначається множенням суми ставки заробітної плати з урахуванням підвищень (за спеціалізацію, за посаду старшого тренера, за роботу з особами з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарата, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку), доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання та за вислугу років на фактичний обсяг навчально-тренувальної роботи за тиждень і діленням цього добутку на норму годин за тиждень (24 академічні години).
    Розрахунок місячної заробітної плати здійснюється у послідовності, наведеній у колонках 4—14 тарифікаційного списку, за формою згідно з додатком 20 до наказу № 2097. Місячна заробітна плата (колонка 16) визначається множенням колонки 13 на колонку 14 і діленням цього добутку на норму годин на тиждень.
    Посадовий оклад директора, інструктора-методиста ДЮСШ визначається за схемою тарифних розрядів додатка 7 до наказу № 2097 залежно від групи за оплатою праці і підвищується на додатковий коефіцієнт, визначений постановою № 755, враховуючи категорію ДЮСШ, в якій вони працюють.
    Отже, при застосуванні додаткового підвищуючого коефіцієнта утворюється новий посадовий оклад директора, який визначається у штатному розписі ДЮСШ. Від нового (підвищеного) розміру посадового окладу встановлюються посадові оклади працівників, які розраховуються у відсотковому відношенні від посадового окладу керівника, наприклад такі, як посадовий оклад заступника директора з навчально-тренувальної роботи, заступника директора з адміністративно-господарської роботи, посада якого вводиться за наявності власної матеріально-технічної бази, та головного бухгалтера.
   Матеріальну допомогу та інші виплати визначають із розміру посадового окладу, що береться для розрахунку заробітної плати.

Джерело: Щодо розрахунку посадових окладів деяких працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл // Праця та зарплата - 2020. - № 7. - С. 17.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар