Translate

понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Право на додаткову соціальну відпустку

   Чи має право головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення на додаткову відпустку як жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років, за 2015, 2016, 2017 та 2018р., якщо компенсацію за них вона не отримала, працюючи на посаді провідного бухгалтера терцентру, який входить до складу цього УПСЗН?
С. Братіщева, Запорізька обл.

   Відповідь. За статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) право на додаткову соціальну відпустку має, зокрема, жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, тривалістю 10 календарних днів на рік.   Відповідно до ст. 24 Закону в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.
   Під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум за відсутності спору про їхній розмір підприємство повинне виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку (ст. 116 і 117 КЗпП.
   Отже, під час звільнення з попереднього місця роботи працівниці мали виплатити грошову компенсацію за всі невикористані дні соціальної додаткової відпустки, передбаченої ст. 19 Закону (у випадку, зазначеному в листі, за 2015, 2016, 2017 і 2018 р.). На новому місці роботи роботодавець не несе обов'язку з надання чи компенсації цієї невикористаної відпустки.

 Джерело:    Право на додаткову соціальну відпустку  // Праця та зарплата. - 2020. - № 20. - С. 10.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


 

Немає коментарів:

Дописати коментар