Translate

середа, 23 грудня 2020 р.

Хто відповідає за напад безпритульного пса?

 На вулиці на мене напали безпритульні собаки. Хто повинен компенсувати матеріальну і моральну шкоду?
Ніна Володимирівна, м. Харків
 

    За напад на людину безпритульною собакою та відшкодування матеріальної і моральної шкоди відповідає орган місцевого самоврядування відповідно до ст. 1166 ЦК України, оскільки він допустив бездіяльність у питаннях благоустрою та гарантування безпечних умов для життя і здоров'я мешканців.

   Згідно із ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної особи, або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
   Моральна шкода у такому випадку, відповідно до ст. 1167 ЦК України, відшкодовується незалежно від вини органу місцевого самоврядування. Розмір моральної шкоди суд визначатиме залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров'я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану.

Джерело:  Хто відповідає за напад безпритульного пса? // Жінка. - 2020. - № 12. -  С. 35. 
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар