Translate

середа, 13 січня 2021 р.

Оформлення спадщини на земельний пай

   З прийняттям закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», що відкриває ринок землі з 1 липня 2021 року виник ажіотаж пов’язаний з володінням чи переданням права володіння землею. Зокрема щодо спадкування земельного паю.
   Детально розповість про спадкування земельного паю головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Кирдан.

   Стосовно визначення поняття земельного паю – це земельна частка, виділена при приватизації державних та комунальних сільськогосподарських підприємств (колгоспів), а також при приватизації інших комунальних закладів. Розмір земельного паю чітко не встановлений, оскільки землі колгоспу розподілялися між його працівниками на рівні частини і чим більше земель було в колгоспі, тим більше був розмір земельного паю.
  Спадкування права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення відбувається майже ідентично до спадкування на рухоме та нерухоме майно. Земельний пай може успадкований за заповітом або за законом відповідно до черговості спадкування, якщо заповіт відсутній.
   Спадкоємці повинні подати ряд документів до нотаріуса для того, щоб оформити право власності на земельну ділянку у порядку спадкування:
    • заяву про прийняття спадщини;
    • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • документи, що підтверджують родинний зв'язок спадкоємця зі спадкодавцем (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження, свідоцтво про одруження);
    • документи, які підтверджують, що земельна ділянка справді належала спадкодавцеві (акт про право власності на землю і витяг із земельного кадастру);
    • довідку про нормативну грошову оцінку земельної ділянки (паю), яка видається підрозділами Держгеокадастру або експертно-ринкову оцінку, яка виготовляється сертифікованими суб'єктами оціночної діяльності;
    • свої особисті документи (паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця).
   З моменту подачі вище перелічених документів нотаріус вносить відомості про право власності до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. З моменту внесення відомостей до реєстру особа є власником земельної ділянки. Слід також зазначити, що спадкову справу може вести лише один нотаріус або нотаріальна контора. Тож при неузгодженості дій спадкоємців, спадкова справа буде відкрита тим нотаріусом, до якого першого звернулись.
Оподаткування спадку для осіб першої та другої ліній споріднення здійснюється за нульовою ставкою. Тобто не оподатковується.
   Найчастіше успадковуються земельні паї, які знаходяться в оренді і в даному випадку виникають деякі нюанси.
   Згідно з чинним законодавством зміна власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення не є підставою для припинення договору оренди, якщо це не є однією з причин для припинення дії договору оренди.  При цьому слід зазначити, що спадкоємець може вносити зміни до договору оренди. Для внесення змін в договір необхідно орендарю надати такі документи:
    • копію свідоцтва про право на спадщину;
    • копії документів, що засвідчують особу нового власника;
    • копію державного акту.
   Після подачі документів підписується та реєструється  додаткова угода.
   Нагадуємо, що для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою: м. Чернігів, пр-кт Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.
   Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Немає коментарів:

Дописати коментар