Translate

четвер, 16 вересня 2021 р.

Чи можна працювати за сумісництвом та одночасно отримувати пенсію за вислугу років?

   Поясніть, будь-ласка, чи можна працювати за сумісництвом медичною сестрою та одночасно отримувати пенсію за вислугу років?

 
    Відповідно до  ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.
    Частиною 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях. Це надає можливість працівникам, окрім основного трудового договору, укладати договори про роботу за сумісництвом.
    Відповідно до ст. 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за вислугу років призначаються після залишення роботи, яка дає право на цю пенсію.
    Тому, якщо особі призначено пенсію за вислугу років відповідно до ст. 55 вказаного Закону і в подальшому така особа працевлаштувалася, незалежно як: чи за основним місцем роботи, чи за сумісництвом, на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років, — така особа не матиме права на продовження виплати пенсії за вислугу років.
    Про всі обставини, які можуть вплинути на зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати, пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду.

Режим доступу 

Немає коментарів:

Дописати коментар