Translate

вівторок, 30 листопада 2021 р.

Призначення пільгової пенсії

    У травні 2021 року мені виповнилося 54 роки, працюю охоронцем, але з 1998 по 2008 рік працював газозварником на будівництві, до цього навчався в ПТУ за цією ж спеціальністю, служив в армії. Планую звернутися за призначенням пільгової пенсії. Чи маю я право на таку пенсію і скільки мені потрібно стажу?

 
    Згідно зі ст. 114 Закону 1058 пенсія за Списком № 2 призначається чоловікам після досягнення 55 років та за наявності необхідного страхового стажу на момент досягнення такого пенсійного віку. Зокрема, чоловіки, яким виповниться 55 років у період із 1 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року, повинні мати не менше 29 років страхового стажу, з яких не менше 12 років 6 місяців на роботах  із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2.

     Щодо Вашого пільгового стажу, то крім безпосередньо 10 років роботи на шкідливому виробництві до пільгового стажу зараховується також період навчання у ПТУ за спеціальністю, передбаченою Списком № 2, та період проходження військової служби (навіть, якщо вона переривала навчання). У підсумку тривалість Вашого пільгового стажу може перевищити необхідних 12 років 6 місяців.
     Тож, за дотримання усіх умов, по призначення пільгової пенсії за Списком № 2 Ви можете звернутися у травні 2022 року, коли досягнете 55-річного віку.
     Але пам’ятайте, що пільговий стаж після 21.08.1992 враховується за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці. Тому зі зверненням за призначенням пільгової пенсії необхідно надати наказ, яким затверджено результати атестації Вашого робочого місця.
    А ще має значення, як швидко після завершення навчання у ПТУ Ви працевлаштувалися за спеціальністю. 

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар