Translate

суботу, 15 січня 2022 р.

Календар правових дат

    15 січня 1992 року
Указом Президії Верховної Ради України музикою Державного гімну України затверджена мелодія пісні "Ще не вмерла України" Михайла Вербицького. А 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила текст Гімну, в основу якого покладено вірш Павла Чубинського "Ще не вмерла України і слава, і воля" з деякими змінами. Стаття 20 Конституції України набула завершеного вигляду. Національний Гімн на музику М. Вербицького отримав слова, затверджені законом.
  Цьогоріч виповнюється 30 років з часу затвердження Державного Гімну України (1992 рік). З метою відзначення цієї важливої події працівники Центру правової інформації Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка підготували тематичну виставку "Краса і велич символів державних". На ній представлені книги, журнальні та газетні статті, що дають можливість детально вивчити шлях, який пройшов український гімн від появи до свого утвердження. У пропонованих виданнях подаються повний текст і ноти Державного Гімну України, інформація про життя і діяльність Михайла Вербицького та Павла Чубинського тощо.
  Слова майбутнього гімну нашої держави український етнограф, громадський діяч, поет Павло Чубинський написав восени 1862 року. Вперше цей вірш був опублікований у львівському журналі "Мета" (№ 4, 1863 рік) разом із поетичними творами Тараса Шевченка, тому спочатку авторство тексту приписували Кобзареві. Після публікації віршем захопився композитор Михайло Вербицький і написав до його слів музику.
  Упродовж 1917–1920 років пісня "Ще не вмерла Україна" виконувала функцію національного гімну УНР та ЗУНР, але законодавчо це не було затверджено. Державне визнання вона отримала 15 березня 1939 року як офіційний гімн Карпатської України. Ця держава проіснувала недовго. З її падінням гімн був заборонений угорським урядом, як і понад 70 років у Радянській Україні.
  Сьогодні Державний Гімн "Ще не вмерла України і слава, і воля", створений Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким, звучить могутньо і гордо. У пісню-гімн втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю, у словах виражена незламна віра у відродження України.
  Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО визнав гімн України найкращим у світі (Best National Anthem in the World). Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Центр новин ООН. До рейтингу увійшли національні гімни 193 країн. Гімн України посів перше місце в загальному рейтингу. При цьому в розрахунок бралися чотири показники, за двома з яких український гімн отримав найвищий бал: милозвучність, гармонійне поєднання музичної та текстуальної частин. Високий бал також був за оригінальність музичного рішення і цілісність твору. Україна виявилася єдиною європейською країною в першій п'ятірці.

Список літератури:
    "Я сіяв те, що Бог послав..." Сторінки публіцистичної, наукової та літературної творчості Павла Чубинського / [авт.-упоряд. Н. В. Зелінська та ін.]. — Львів : Світ, 2009. — 255 с.
    Вівчарик М. М. Україна: від етносу до нації / М. М. Вівчарик. — Київ : Вища школа, 2004. — 237, [2] с.
    Віхи історії України в документах і матеріалах (1939-1991 рр.) : хрестоматія / [уклад. О. В. Власюк та ін.]. — Рівне ; Острог : Волинські обереги, 2015. — 446 с.
    Загайкевич М. П. Державний гімн України / М. П. Загайкевич ; [упоряд. М. П. Линник]. — Київ : Музична Україна, 2006. — 55 с.
    Конституція та державні символи України  : зб. норм. док. — Київ : КМ-БУКС, 2018. — 107 с.
    Сергійчук В. І. Доля української національної символіки / В. І. Сергійчук . — Київ : Знання, 1990. — 46, [2] с.
    Сокол А. В. Моя країна — Україна   / Алла Сокол, Олена Конечна. — Донецьк : Глорія Трейд, 2010. — 62, [3] с.
    Хорунжий Ю. М. Мужі чину : іст. парсуни / Ю. М. Хорунжий. — 2-ге вид. — Київ : Видавництво імені Олени Теліги, 2005. — 423 с.
    Чередниченко Д. С. Павло Чубинський / Д. С. Чередниченко. — Київ : Альтернативи, 2005. — 374 с.
    Шалата М. Будителі. "Руська ТрІйця" та її послідовники : нариси / Михайло Шалата ; Всеукр. т-во "Просвіта" ім. Т. Шевченка (Дрогобицька філія). — Дрогобич : Коло, 2011. — 109, [2] c.
    Шаповал Ю. І. Держава : ілюстр. енцикл. України / Юрій Шаповал. — Київ : Балтія-Друк, 2008. — 159 с.

Періодичні видання:
    
    Будинок дворянських зібрань - місце в Чернігові де вперше публічно було виконано Державний гімн України // Чернігів часів Української Революціїї, 1917-1918 рр. : путівник / [уклад. О. Ясенчук]. — Мена : Домінант, 2018. —  С. 39-43
    Головецька О. Ідентифікатори української самобутності / Ольга Головецька // Жінка. — 2018. — № 7/8. —  С. 12-13
    Державні символи та атрибути України : методичні рекомендації до 100-річчя затвердження // Історія України (Шкільний світ). — 2018. — № 20. —  С. 5-11
    Кінько Т. А що сказав би Чубинський? / Тарас Кінько // Україна молода. - 2020. — 9 верес. (№ 85). —  С. 8-9.
    Символи та атрибути Української державності // Голос України. — 2019. — № 38. —  С. 8-9.
    Інформацію про всі книги, публікації в газетах, журналах за темою подає електронний каталог.
Запрошуємо до бібліотеки!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар