Translate

понеділок, 5 грудня 2022 р.

Календар правових дат. Грудень

    Ось і настав перший місяць зими. Зима в народному календарі настає ще з листопада, але на початку грудня за прикметами можуть бути крижані морози, а можуть траплятися відлиги. У народі грудень називають «стужайлом», «вітрозимом», «зимником», «мостовиком», «лютовієм».

    Грудень вважають найпохмурішим місяцем року. 22 грудня – день зимового сонцестояння, коли день – найкоротший, а ніч – найдовша. Цього дня настає астрономічна зима. З 23 грудня день починає збільшуватися, а ніч – коротшати. До кінця року день подовжиться лише «на горобиний крок». Але все ж таки подовжиться! Світла буде більше, тепла – менше. Недарма кажуть: «У грудні сонце на літо, а зима на мороз».

    Цьогоріч додаткових вихідних у грудні не передбачається. У зв’язку з воєнним станом на українців чекають лише звичайні вихідні. Нагадаємо, що наразі воєнний стан подовжено до лютого 2023 року. Проте грудень подарує нам кілька важливих церковних свят, а ще будуть державні та професійні. Подарунки дітям принесе святий Миколай. Віряни західного обряду святкуватимуть Різдво Христове (25 грудня). 28 листопада для вірян східного обряду розпочався Різдвяний піст. Він триватиме аж до 6 січня 2023 року. Серед державних свят – День Збройних сил України (6 грудня), День Сухопутних військ України (12 грудня). Професійні свята першого місяця зими – День місцевого самоврядування в Україні (7 грудня), День працівників суду (15 грудня). Також є дати, пов’язані з процесом державотворення та правами громадянина.

    Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з дат подано коротку інформацію про подію.

1 грудня

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

    Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих недуг. Серед особливо небезпечних – ВІЛ і його кінцева стадія – СНІД.

    Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році у Нью-Йорку та Каліфорнії серед гомосексуалістів і наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. Уже в 1988-му серйозно стурбованими урядами була організована зустріч міністрів охорони здоров’я найбільших країн світу. На ній уперше привселюдно пролунав заклик до соціальної терпимості й розширення обміну інформацією стосовно ВІЛ-інфікованих. Тоді ж Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня було офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом.

1 грудня 

Відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності

    На референдум було винесено одне питання – «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акта, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловилися на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32%) проголосувала «за». Перші вибори Президента України відбулися того ж дня.

1 грудня

День працівників прокуратури

    У перший день зими в Україні відзначається День працівників прокуратури – професійне свято, встановлене Указом Президента України від 02.11.2000 року № 1190/2000. Дата святкування була вибрана не випадково – саме цього дня в 1991 році ВР ухвалила Закон України «Про прокуратуру», а також низку інших нормативних актів.


2 грудня

Міжнародний день боротьби за скасування рабства

    За підрахунками Міжнародної організації праці (МОП) – організованої ООН установи, що займається питаннями праці, близько 12,3 мільйона людей у всьому світі перебувають у рабстві, включаючи трудові табори, примусову дорослу і дитячу працю й сексуальне рабство.

    Сьогодні в поняття торгівлі людьми у світовому масштабі вкладають певною мірою різні явища, які мають спільні ознаки, головна серед яких – продаж (інша платна передача) людини. Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та транснаціональний злочин, що є брутальним порушенням прав людини.

3 грудня

Міжнародний день людей з інвалідністю

    Проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Проведення Міжнародного дня спрямоване на привертання уваги до проблем і потреб людей з інвалідністю, захист їхньої гідності, реалізації інших прав та переваг, які суспільство отримує від участі людей з інвалідністю в політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

5 грудня

Інавгурація Леоніда Кравчука

    1991 року у Верховній Раді відбулася інавгурація Леоніда Кравчука, який за чотири дні перед тим переміг на перших демократичних виборах і став першим Президентом України. 







5 грудня 

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів)

    Свято було засноване ще в 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. У сучасній Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках ХХ століття, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року постановою Кабінету Міністрів.

    ООН закликала держави здійснити заходи з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги в ролі добровольців як на батьківщині, так і за кордоном.

    Волонтери (добровольці) – це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства.

6 грудня

Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

    Цього дня в 1989 році в передостанній день занять перед різдвяними канікулами сталися стрілянина і масове вбивство у Політехнічній школі Монреаля. Марк Лепін приніс до Політехнічної школи напівавтоматичну гвинтівку, маючи намір з її допомогою розправитися зі студентками, а також передсмертний лист, у якому звинувачував фемінізм та жінок у своїх життєвих негараздах. Стрілянину Лепін почав у коридорі, де загинула перша жертва. Далі він перейшов до аудиторії 303, в якій відвідували заняття студенти: 10 жінок і 48 чоловіків. Наголосивши, що він ненавидить фемінізм, Лепін зробив два постріли у стелю та, наказавши чоловікам вийти в коридор, почав розстрілювати студенток, які залишилися в аудиторії. Від куль загинуло шестеро жінок, решта отримали різні ступені поранення, але лишилися живі.

    Розправившись зі студентками в аудиторії 303, озброєний чоловік вийшов у коридор і почав полювати за студентами в інших аудиторіях та їдальні, де загинули ще дві жінки. На третьому поверсі школи Лепін увірвався до аудиторії 311, у якій 26 студентів складали усні іспити, й відкрив безладну стрілянину по всіх, хто ховався між партами. Загалом бійня у школі тривала близько 20 хвилин. За цей час Лепін застрелив 14 жінок та поранив 13 інших студентів, серед них також чотирьох чоловіків. Після цього Марк Лепін покінчив життя самогубством.

Обставини злочину, який скоїв Лепін, та мотиви, що їх він пояснив у передсмертному листі, викликали жваве обговорення. Розстріл жінок у Монреалі мав великий резонанс у канадському суспільстві і світі: він загострив увагу на проблемі насильства стосовно жінок.

    Саме після трагічних подій цього дня чоловіки Канади в 1991 році започаткували Білу Стрічку як символ активізму проти насильства над жінками та дітьми.

6 грудня 

День Збройних сил України

    Загальне професійне свято всіх українських військовослужбовців давно заслужило всенародну повагу і шану з боку офіційних державних структур усіх рівнів. Цей день приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6 грудня 1991 року «Про Збройні сили України». Збігається з початком Першого Зимового Походу армії УНР. Свято було встановлене в 1993 році постановою Верховної Ради України від 19 жовтня № 3528-XII.

7 грудня 

День місцевого самоврядування

    В Україні 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування. Це професійне свято всіх, хто працює в сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, хто представляє багатотисячний загін народних обранців.

    15 жовтня 1985 року європейськими державами був схвалений міжнародний пакт, який іменується «Європейська хартія місцевого самоврядування». Цей пакт відіграв і продовжує відігравати вельми важливу роль у становленні й розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як у старих, так і в нових європейських демократіях.

    Особливо важливе значення має Хартія для незалежної України, де інститут місцевого самоврядування був на 70 років заборонений і тепер його поновлення відбувається з величезними зусиллями та проблемами. 15 липня 1997 року Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка таким чином стала частиною національного законодавства.

    На жаль, з часу ратифікації Україною Хартії законодавство про місцеве самоврядування так і не приведено у відповідність з низкою її базових положень. Певні надії покладалися після введення Дня місцевого самоврядування в Україні, визначеного Указом Президента від 25.11.2000 № 1250/2000. Саме 7 грудня 1990 року Верховною Радою Української РСР був прийнятий Закон «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування».

    Система місцевого самоврядування повинна відповідати потребам суверенної цілісної держави. І День місцевого самоврядування міг би стати справжнім орієнтиром, правовою основою у процесі перебудови сучасної моделі місцевого самоврядування в Україні.

9 грудня

Міжнародний день пам’яті жертв геноциду

    У Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього (стаття 2) геноцид визначається як «дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу...», а саме:

вбивство членів такої групи;

заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи;

навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, які розраховані на її повне або часткове фізичне знищення;

заходи, розраховані на запобігання дітородіння в середовищі такої групи;

насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу.

    У Конвенції підтверджується, що геноцид, незалежно від того, відбувається він у мирний або воєнний час, – це злочин, який порушує норми міжнародного права і проти якого учасники Конвенції зобов’язуються «вживати заходів попередження і карати за його вчинення» (стаття 1). Головна відповідальність за попередження та припинення геноциду покладається на державу, в якій цей злочин вчиняється.

    На Всесвітньому саміті 2005 року глави держав та урядів одноголосно підтвердили, що «кожна держава зобов’язана захищати своє населення від геноциду, військових злочинів, етнічних чисток і злочинів проти людяності». Вони постановили, що міжнародне співтовариство має у відповідних випадках надавати державам допомогу в розширенні їхніх можливостей щодо захисту населення до початку криз і конфліктів. При цьому глави держав та урядів підтвердили, що коли та чи інша держава «явно виявиться не в змозі» захистити своє населення від чотирьох зазначених злочинів, міжнародне співтовариство готове зробити колективні дії через Раду Безпеки і відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй.

    Три основні аспекти концепції обов’язків захищати були передбачені в Підсумковому документі Всесвітнього саміту 2005 року й остаточно сформульовані в доповіді Генерального секретаря з реалізації відповідальності щодо захисту 2009 року. Політичне зобов’язання, взяте державами-членами у 2005 році, спирається на норми міжнародного права, включаючи Конвенцію про геноцид.

    У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН постановила проголосити 9 грудня Міжнародним днем пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цього злочину (A/RES/69/323). Ця дата була обрана у зв’язку з тим, що цього дня в 1948 році була прийнята Конвенція про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього.

    Мета цього дня – підвищувати обізнаність про Конвенцію щодо попередження злочину геноциду і покарання за нього та її ролі в боротьбі з геноцидом і попередженні цього злочину, як воно визначено у Конвенції, щоб поминати людей, які стали його жертвами, й ушановувати їхню пам’ять.

    Приймаючи цю резолюцію без голосування, всі 193 держави-члени тим самим підтверджують, що кожна окрема держава відповідальна за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає попередження цього злочину, в тому числі підбурювання до нього.

9 грудня 

Міжнародний день боротьби з корупцією

    Відзначається щорічно з ініціативи ООН відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/58/4. Цього дня у 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.

    Документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Відповідно до одного з положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції. Конвенція – перший документ такого роду. Він особливо важливий для країн, де корумпованість усіх структур завдає шкоди національному добробуту.

10 грудня 

Міжнародний день прав людини

    Це свято було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, бо саме цього дня в 1948 році Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – основоположний документ, що закріплював у міжнародному праві поняття «права людини».

    Декларація складається з преамбули і 30 статей. Документ проголосив невід’ємне та обов’язкове дотримання широкого кола громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав людини. Всі 30 статей базуються на визнанні гідності всіх людей, рівності їхніх прав, що є необхідною передумовою свободи, справедливості й загального миру. Декларація проголошує, що права і свободи людини не можуть бути обмежені за ознаками статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних переконань, національного або соціального походження, майнового стану. Серед проголошених прав найважливіші такі: рівність усіх перед законом, презумпція невинності, недоторканність особи, недопустимість неправомірного втручання в особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність житла, честь і репутацію людини, право на політичну діяльність, працю та захист від безробіття, на власність, відпочинок, освіту, соціальне забезпечення, право виїзду зі своєї країни й безперешкодного повернення до неї, право на свободу переконань і вільне їх поширення. Положення Загальної декларації прав людини стали правовою основою для стандартів, прийнятих Радою Європи, та для вдосконалення національних правових систем, які гарантують неухильне й послідовне дотримання прав людини. Розділ II Конституції України 1996 зафіксував права, свободи та обов’язки людини і громадянина, які відповідають стандартам декларації та іншим міжнародно-правовим актам. Положення Загальної декларації прав людини стали нормами прямої дії для сучасного вітчизняного законодавства.

14 грудня

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

    14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ № 945/2006 про встановлення цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

    У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібне це свято, якщо є 26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації.

    Справа в тому, що 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

    Ті, хто вважає 14 грудня своїм святом, уже давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися до керівників держави з листом, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийняте, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволене, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій, але не було визнання цього дня на державному рівні.

    Тільки перші 5 тисяч із тих, хто ліквідовував аварію, офіційно стали називатися ліквідаторами, отримавши відповідні посвідчення, а з 1992 року всім іншим видавали документи, що засвідчували тільки статус постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

    Незважаючи на всі труднощі і проблеми, самі ліквідатори називають 14 грудня святом. У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650000 людей з усього Радянського Союзу, з яких більше половини представляли тодішню УРСР.

15 грудня

День працівників суду

    Це свято в Україні відзначається у другій декаді грудня. Указом Президента від 08.12.2000 № 1318/2000 15 грудня в Україні встановлене щорічне професійне свято – День працівників суду.

У систему судових органів України входять:

Конституційний Суд України, який вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції і законів України;

суди загальної юрисдикції, що утворюються, як правило, за територіальним принципом і які розглядають усі цивільні і кримінальні справи та справи про адміністративні правопорушення;

арбітражні суди, які розглядають справи стосовно господарських правовідносин.

Згідно зі ст. 124 Конституції, правосуддя в Україні здійснюється тільки судами. Юрисдикція судів поширюється на всі правові відносини в державі. Конституція України підкреслює неприпустимість створення надзвичайних та особливих судів, які діяли би поза межами конституційно встановленої системи судів.

17 грудня 

День працівника державної виконавчої служби

    Указом Президента України № 569/2009 від 22 липня 2009 року «Про день працівника державної виконавчої служби» в Україні встановлено ще одне професійне свято – День працівника державної виконавчої служби, яке щорічно відзначається 17 грудня.

    Цим указом відзначено роль органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів, інших органів та посадових осіб. Її робота координується урядом через Міністерство юстиції України та регламентується низкою законів і підзаконних актів, що дозволяють здійснювати пряму реалізацію державної політики у сфері неухильного виконання рішень судів, інших уповноважених органів і посадових осіб у суворій відповідності з чинними законами української держави.

17 грудня 

Міжнародний день проти насилля над особами секс-бізнесу 

    Відзначається в Україні з 2006 року. Присвячений питанням дотримання прав людей, залучених до секс-бізнесу, і толерантного ставлення до них.

    Цей день був заснований, аби привернути увагу до злочинів на ґрунті ненависті, скоєних проти секс-працівників у всьому світі. Перший щорічний день, ініційований доктором Енні Спрінкл і започаткований проєктом Sex Workers Outreach Project USA, був проведений 2003 року як меморіал і в пам’ять про жертв убивства на Грін-Рівер у Сіетлі, штат Вашингтон.

18 грудня 

Міжнародний день мігранта

    За рекомендацією Економічної та Соціальної Ради (рішення 2000/288 від 28 липня 2000 року) Генеральна Асамблея оголосила 18 грудня Міжнародним днем мігранта. Цього дня в 1990 році була ухвалена Міжнародна конвенція із захисту прав усіх працівників-мігрантів та членів їхніх сімей. Асамблея підкреслила необхідність прийняття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини та основних свобод усіх мігрантів.

    Мета проведення цього дня – зміцнити глобальні заходи захисту біженців і мігрантів. Ці зобов’язання містяться у Нью-Йоркській декларації, в який виражається політична воля світових лідерів, спрямована на порятунок життів, захист прав людини і справедливий розподіл відповідальності на глобальному рівні.

    У резолюції Генеральної Асамблеї запропоновано всім державам-членам ООН, урядовим та неурядовим організаціям відзначати Міжнародний день мігранта на основі діяльності з розповсюдження інформації про права людини та основні свободи мігрантів, обміну досвідом та розробки заходів щодо забезпечення їх захисту.

    У своїх посланнях, присвячених Дню мігранта, Генеральний секретар ООН неодноразово закликав усі держави приєднатися до Конвенції про захист прав робочих мігрантів. Він вказував, що світова економіка все більше залежить від робочих мігрантів, говорив про те, що без вкладу мігрантів суспільство збідніло б.

    У жовтні 2020 року за ініціативою Міграційної служби Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку оформлення посвідок на тимчасове проживання, відповідно до яких громадяни країн із безвізовим порядком в’їзду в Україну (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Узбекистан), що перебувають у нашій державі на законних підставах, отримали право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку із зміною мети в’їзду.

19 грудня

День адвокатури

    Святкування Дня адвоката в Україні проводиться у другій декаді грудня. У грудні 2002 року Президент України підписав Указ № 1121/2002 про встановлення в Україні професійного свята – Дня адвокатури, який відзначається щорічно 19 грудня.

    Відповідно до Закону України «Про адвокатуру», який був уведений у дію постановою Верховної Ради від 19 грудня 1992 року, Адвокатура України – це добровільне професійне громадське об’єднання, покликане сприяти захисту прав, свобод і представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

20 грудня

Міжнародний день солідарності людей

    Ініціатива у боротьбі проти бідності з боку ООН, започаткована у 2005 році з метою святкування нашої єдності у відмінності і стимуляції солідарності в досягненні Цілей розвитку тисячоліття.

    Проголошено цей день Генеральною Асамблеєю ООН у резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиліття ООН по боротьбі за ліквідацію убогості. Відзначається щорічно 20 грудня, починаючи з 2006 року.

    Резолюція ООН посилається на Декларацію тисячоліття, в якій говориться, що солідарність у XXI столітті буде однією з фундаментальних цінностей людства.

    Солідарність – єдність переконань і дій, взаємодопомога й підтримка членів соціальної групи, що ґрунтуються на спільності інтересів і необхідності досягнення загальних групових цілей, спільна відповідальність.

22 грудня 

День працівників дипломатичної служби

    22 грудня в Україні щорічно відзначається День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом Президента від 21.11.05 № 1639/2005. (Цього дня в 1917 році Урядом Української Народної Республіки був створений Генеральний секретаріат міжнародних справ).

    Зовнішньополітична служба України має давні традиції, засновані, перш за все, на дипломатичному досвіді Київської Русі, яка підтримувала активні відносини з Візантією, Святим Престолом, Німецькою імперією, Польщею, Угорщиною, Францією, скандинавськими державами.

26 грудня 

Опублікована Декларація Директорії Української Народної Республіки

    1918 року у київській пресі опублікована Декларація Директорії Української Народної Республіки, в якій було викладено основи державного устрою та соціально-економічної політики відновленої УНР. Через це Декларацію іноді називають тимчасовою конституцією Української Народної Республіки.

    У Декларації офіційно та пишномовно оголошувалося про ліквідацію гетьманського режиму та скасування всіх його законів і постанов, відновлення Української Народної Республіки, повернення земельного та робітничого законодавства Української Центральної Ради.

    Документ підписали Голова Директорії УНР В. Винниченко, а також члени Директорії С. Петлюра, Ф. Швець, П. Андрієвський, А. Макаренко.

    Проте втілити в життя задекларовані принципи так і не вдалося. Поступово більша територія України була захоплена більшовиками, Директорія фактично розпалась, УНР припинила своє існування як держава на території України.

Використані матеріали

18 грудня – Міжнародний день мігранта [Електронний ресурс] // Державна міграційна служба України. – URL:  https://dmsu.gov.ua/news/dms/8584.html

Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. – Київ : Наукова думка, 2003 – 2013.

Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання. – URL: https://cutt.ly/gnfpQRA

Календар знаменних та пам’ятних дат в 2020–2022 році [Електронний ресурс] // Інформаційно-освітній сайт. – URL: https://kuryliak.pp.ua/pub/5/28/

Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – URL: https://cutt.ly/qjSvhyd

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ [Електронний ресурс] // ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ . – URL: https://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/mm.pl?Month=12

Цей день в історії: Декларація директорії УНР, 1918 рік [Електронний ресурс] // Останній Бастіон. – URL: https://bastion.tv/cej-den-v-istoriyi-deklaraciya-direktoriyi-unr-1918-rik_n44557


Немає коментарів:

Дописати коментар