Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відновила контроль над виконанням заборони на куріння у приміщеннях кафе, барів та ресторанів.
Про це повідомили під час пресконференції 27 квітня, інформує Держпродспоживслужба.
У квітні цього року набув чинності наказ МОЗ, яким визначено перелік підстав для здійснення позапланових заходів держнагляду (контролю) у сфері законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення на період воєнного стану.
Згідно з цим наказом перевірки проводять у разі:
звернення суб’єкта господарювання;
доручення прем’єр-міністра України;
звернення фізичної особи.
У Держпродспоживслужбі нагадують про те, що з 11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового закону №1978-ІХ щодо захисту громадян від вторинних тютюнових та нікотинових викидів.
Зокрема, ними передбачено заборону куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях нарівні зі звичайними цигарками, кальянами та електронними сигаретами.
Крім того, норми закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця.
Згідно з вказаним законом власники закладів мають розміщувати інформаційне повідомлення про заборону куріння та вживання всіх тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну.
Контроль за дотриманням бездимного законодавства фізичними особами покладений на органи Нацполіції. Держпродспоживслужба здійснює нагляд (контроль) за суб’єктами господарювання щодо дотримання заборони куріння.
За матеріалами Держпродспоживслужби
Немає коментарів:
Дописати коментар