Translate

суботу, 23 березня 2024 р.

Систему загальновійськової підготовки у школах хочуть удосконалити


 

         Для цього депутати подали до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки”.

         Відповідний документ днями було оприлюднено на сайті Верховної Ради України.

         У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що учнями шкіл передбачається вивчення предмета “Захист України”, і наразі це вивчення регулюється декількома законами, такими як “Про основи національного спротиву”, “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про оборону України”. Однак, у цих законах є неузгодженість між метою та поняттям системи підготовки через вивчення цього предмета.

         У законах “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про оборону України” йдеться про допризовну підготовку учнів у школах, яка має підготувати громадян України до військової служби. На виконання цих законів Кабмін затвердив постанову №1770, але вона не відповідає сучасним вимогам і містить дискримінаційні норми щодо гендеру та віку.

         Водночас закон “Про основи національного спротиву” передбачає початкову підготовку у школах для громадян України щодо національного спротиву. На виконання цього закону Уряд затвердив постанову від 29 грудня 2021 року про порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву.

“Наявність неузгодженості нормативно-правових актів перешкоджає оновленню підходів вивчення навчального предмета “Захист України” відповідно до вимог сучасності, а також сприяє стереотипізації ролі гендеру у питаннях захисту України”, – зауважують автори законопроєкту.

         Для усунення даної неузгодженості нардепи хочуть привести у відповідність чинних законів України щодо визначення поняття системи підготовки, що здійснюється шляхом вивчення навчального предмета “Захист України”, що сприятиме розвитку початкової загальновійськової підготовки як основи підготовки громадян України до національного спротиву.

Для цього депутати пропонують внести зміни:

  • до статей 8, 9 та 42 закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, що передбачають заміну поняття “допризовна підготовка” поняттям “початкової загальновійськової підготовки”, а також законодавче закріплення визначення зазначеного поняття;
  • до статей 9, 12 та 14 закону “Про оборону України”, якими норми зазначеного закону приводяться у відповідність до ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу” з метою уникнення правової колізії;
  • до статті 21 закону “Про освіту” щодо визначення складових структури військової освіти;
  • до статті 6 закону “Про основи національного спротиву” щодо розширення переліку закладів освіти, в яких здійснюється початкова загальновійськова підготовка з метою уникнення правової колізії.

         У разі ухвалення даного законопроєкту як закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар