Translate

вівторок, 28 травня 2024 р.

Нові правила вручення повісток: частина 2


                Якою є процедура вручення повісток за місцем проживання, роботи, навчання та у громадських місцях, включаючи механізми підтвердження вручення та організацію груп оповіщення?

                Відповіді на ці запитання дали у громадській організації “Юридична сотня”.

                Так, повістки вручають цілодобово за місцем проживання (фактичного або зареєстрованого):

  • через дільниці оповіщення шляхом їх виклику до таких дільниць та вручення повісток, отриманих від РТЦК та СП представниками цих дільниць;
  • за адресою місця проживання;
  • представники держадміністрацій, виконавчих органів місцевих рад;
  • представники ТЦК та СП особисто або засобами зв’язку;
  • групи оповіщення, а також під час оповіщення мешканців багатоквартирних будинків – керівник установи або ФОП, яка надає послуги з управління багатоквартирними будинками, або голова правління ОСББ.

                 Також їх можуть вручати за місцем роботи та навчання групи оповіщення і представники:

  • підприємства, на якому працює військовозобов’язаний;
  • закладу освіти, у якому він навчається;
  • ТЦК та СП.

                 Крім того, повістки вручають у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України:

  • представники ТЦК та СП;
  • групи оповіщення.

                Окрім цього, їх можуть вручати у ТЦК та СП, але лише військовим або працівникам таких центрів.

                Під час вручення повістки здійснюється фото- і відеофіксація із застосуванням технічних приладів та засобів представником ТЦК та СП або поліцейським.

               Належним підтвердженням оповіщення при врученні повістки є особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки, а також відеозапис відмови у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки.

              При цьому при надсиланні повістки засобами поштового зв’язку належним підтвердженням оповіщення є день:

  • отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК та СП під час уточнення своїх облікових даних;
  • проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК та СП іншої адреси.

                Голова райдержадміністрації за пропозицією керівника РТЦК та СП формує групи оповіщення, встановлює їх кількість, склад, порядок та забезпечення роботи, а також визначає старших груп оповіщення від відповідних підрозділів райдержадміністрацій, місцевих рад або РТЦК та СП. Керівники структурних підрозділів райдержадміністрацій, місцевих рад, установ та поліції, керуючись розпорядженням голови райдержадміністрації або керівника РТЦК та СП, видають накази про склад груп оповіщення та забезпечуватимуть їх участь у заходах оповіщення.

               Для організації роботи груп оповіщення керівник РТЦК та СП не пізніше ніж за день до проведення заходів оповіщення видає наказ, в якому визначають: 

  • старших груп оповіщення із числа представників ТЦК та СП;
  • маршрути оповіщення (місця із зазначенням адрес будинків, громадських місць, громадських будинків та споруд, назв вулиць або площі);
  • установи, працівники яких підлягають оповіщенню;
  • час і строки проведення оповіщень;
  • порядок залучення керівника установи або ФОП, який надає послуги з управління багатоквартирними будинками, голови правління ОСББ до груп оповіщення, де старшими визначений представник РТЦК та СП, представників структурних підрозділів райдержадміністрацій, виконавчих органів місцевих рад, установ, територіальних органів поліції.

              Повістки видаються представнику ТЦК та СП за підписом у журналі реєстрації повісток. По закінченню процесу видачі він надає звіт про кількість виписаних та вручених повісток.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар