Translate

субота, 28 березня 2015 р.

Оспорювання батьківства особою, яка записана батьком дитини

Безумовно народження дитини є однією з найрадісніших подій у житті, що одночасно супроводжується виникненням певних прав і обов’язків батьків. Але різні життєві ситуації та взаємовідносини між людьми можуть давати підстави для сумніву відносно походження дитини від чоловіка, з яким жінка перебуває в шлюбі або будь-якого іншого чоловіка, що в процедурі державної реєстрації народження дитини був записаний батьком дитини.
З метою встановлення достовірності походження дитини від особи, записаної батьком у відповідному актовому записі про народження, законодавство України передбачає процедуру оспорювання батьківства.

Відповідно до статті 136 Сімейного кодексу України особа, яка записана батьком дитини має право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. Тобто, оспорити своє батьківство мають право такі категорії чоловіків:
- які перебувають у шлюбі з матір’ю народженої дитини і при державній реєстрації народження дитини були записані батьками на підставі свідоцтва про шлюб;
- які були у попередньому шлюбі з матір’ю дитини та з моменту розірвання шлюбу пройшло не більше 10 місяців;
- які не перебували у шлюбі з матір’ю дитини, але добровільно визнали себе батьком дитини.
Предметом доказування даної категорії судових справ є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Відповідно до статті 137 Сімейного кодексу України оспорити батьківство особи, що записана батьком дитини, який помер до народження дитини мають право його спадкоємці (дружина, діти тощо), за умови подання ним за життя до нотаріуса заяви про невизнання свого батьківства. Без такої заяви спадкоємці можуть бути позивачами лише у випадках, коли особа через поважні причини не знала про те, що записана батьком дитини, і померла.
Крім того, якщо особа ще за життя пред’явила позов про виключення свого імені як батька з актового запису про народження дитини, то позовну заяву можуть підтримати в суді його спадкоємці.
Не має права оспорювати батьківство:
- особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком;
- особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до законодавства України.
Також Сімейний Кодекс України встановлює період, протягом якого особа має право оспорити своє батьківство: оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття та не допускається в разі смерті дитини.
Певною особливістю є те, що для вимог чоловіка про виключення відомостей про нього як батька з актового запису про народження дитини позовної давності не встановлено.
Отже, процедура оспорювання батьківства дає можливість чоловіку в судовому порядку виключити відомості про себе як батька дитини з актового запису про народження дитини, якщо він дійсно не є біологічним батьком цієї дитини.
Спеціаліст I категорії відділу державної реєстрації актів
цивільного стану управління державної реєстрації
Головного територіального управління юстиції у
Чернігівській області
Марія Вознюк 

Немає коментарів:

Дописати коментар