Translate

суботу, 28 березня 2015 р.

Реформи в сфері примусової реалізації майна боржників

 В 2014 році в Україні запроваджено пілотний проект в сфері примусового виконання рішень, зокрема, щодо порядку реалізації арештованого майна. Міністерством юстиції України повністю змінено процедуру реалізації арештованого державними виконавцями майна та переведено її в площину електронних торгів. Що ж таке електронні торги та як взяти у них участь?

Електронні торги розміщені в інтернетресурсі за адресою: torgi.minjust.gov.ua.

Відповідний сайт в Інтернеті можна знайти шляхом зазначення в пошуковому вікні «Система електронних торгів арештованим майном». Там же можна ознайомитись з порядком їх проведення та участі. Веб-сайт функціонує у цілодобовому режимі та є доступним усім користувачам мережі Інтернет.

Для участі в електронних торгах учасник проходить процедуру реєстрації на Веб-сайті, сплачує гарантійний внесок у розмірі 5% від стартової ціни лота, подає заявку на участь в електронних торгах за формою, розміщеною на Веб-сайті.

Прийом заявок на участь починається з моменту розміщення інформаційного повідомлення і закінчується не раніше ніж за три дні до початку проведення електронних торгів. Електронні торги розпочинаються у визначений в інформаційному повідомленні день та проводяться з 9-ї до 18-ї години.

Учасники, які приймають участь в електронних торгах, висувають свої цінові пропозиції по лоту з кроком підвищення ставки, зазначеним у повідомленні про електронні торги. Крок електронних торгів становить від 5% до 1% стартової ціни лоту в залежності від його вартості.
Переможцем електронних торгів визнається учасник, від якого на момент завершення електронних торгів надійшла найвища цінова пропозиція.

Спрощеною є процедура проведення електронних торгів майна, вартість якого не перевищує 1700 гривен. По ній торги проводяться протягом одного тижня з дати внесення інформації до Системи, гарантійний внесок не сплачується, а заявки приймаються до моменту початку торгів.
Запровадження електронної системи реалізації арештованого майна повністю виключає можливість впливу на результат торгів будь-яких осіб, окрім самих учасників. Електронні торги є прозорими та доступними для всіх громадян України, незалежно від їх місця знаходження та знаходження майна, що продається.

До вказаного проекту Чернігівська область долучилась з 01 липня 2014 року. За вісім місяців існування пілотного проекту до Системи електронних торгів було внесено 846 лотів на суму майже 39 мільйонів гривен. З них реалізовано майже половину майна на суму 8 мільйонів
гривен.

Типовим для системи електронних торгів є те, що майно завжди продається за ціною вищою від стартової. А в ряді випадків - навіть в декілька разів. Наприклад: державним виконавцем на реалізацію було передано автомобільний кран за ціною 14 372 грн., по закінченню торгів
його вартість зросла в 4,6 разів та склала 66 545 грн.

Збільшення ціни продажу майна під час торгів сприяє задоволенню інтересів як стягувача, так і боржника, адже зі зростанням ціни пропорційно зменшується сума боргу.

До того ж нещодавно Кабінетом Міністрів України було прийнято нормативний акт, згідно якого проект «Електронні торги» перестає бути пілотним і реалізовуватиметься на постійній основі.
Заступник начальника управління
державної виконавчої служби
Алла Єдомаха

Немає коментарів:

Дописати коментар