Translate

четвер, 18 серпня 2016 р.

Про надання відпустки для догляду за дитиною


   На листи наших дописувачів відповідав головний спеціаліст Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України Олена УСЕНКО
    Через два місяці після виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років жінці запропонували іншу посаду в під -розділі, розташованому за містом, через скорочення посад на підприємстві. Оскільки дитина постійно хворіє, чи можна жінці оформити відпустку для догляду за дитиною до шести років?
   Як бути, якщо в неї під час цієї відпустки народиться ще одна дитина?
   Н. Пугач, Київська обл.

   Відповідь. Статтею 2 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) передбачено, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.
   Право на відпустки забезпечується, зокрема, гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених Законом.
   Відповідно до ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами на бажання жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
   Підприємства, установи й організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.
   Якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці обов'язково надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.
   Факт потреби в такому догляді має бути підтверджений медичним висновком.
   Згідно зі ст. 181 КЗпП відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (ч. З і 6 ст. 179 КЗпП) надаються за заявою жінки або осіб, зазначених ч. 7 ст. 179 КЗпП, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.
   Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку й відпустка без збереження заробітної плати (ч. З та 6 ст. 179 КЗпП) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.
   Отже, жінці, яка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, народила другу дитину, відпустка для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку має бути надана через видавання наказу (розпорядження) на підставі її заяви^ та копії свідоцтва про народження другої дитини з наступного дня після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за дітьми.
   Частиною 3 ст. 184 КЗпП передбачено, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП). одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язково працевлаштовують таких жінок також у випадках їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більш як три місяці з дня закінчення строкового трудового договору.

   Подружжя виховує двох у дітей (21 грудня 2012 і 4 грудня 2014 р. народження). Мати перебуває у відпустці для догляду за молодшою дииною до досягнення нею трьох років.
Чи має право батько на відпустку без збереження зарплати для догляду за старшою дитиною відповідно до довідки про потребу дитини-інваліда в домашньому догляді (наказ МОЗ України від 11.06.2012 р. №430)?
   В. Сидорчук, Миколаївська обл.

   Відповідь. За частинами 6 і 7 ст. 179 КЗпП та п. З ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон), якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці або іншим особам (батькові дитини, бабусі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною) обов'язково надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.
   Отже, батько дитини віком понад три роки, яка відповідно до медичного висновку потребує домашнього догляду, має право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною в такому висновку медичного закладу, але не більш ніж досягнення дитиною шестирічного віку.
   Підставою для надання такої відпустки є заява працівника та медичний висновок про потребу в домашньому догляді за дитиною.
    Перебування матері у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку, яка надається відповідно до ст. 18 Закону, не позбавляє батька права скористатися відпусткою без збереження заробітної плати для догляду за старшою дитиною відповідно до ст. 25 Закону.
   Законодавство не обмежує прав працівників на названі відпустки в наведеному в листі випадку.


Джерело: Про надання відпустки для догляду за дитиною // Праця i зарплата. - 2016. - 6 липня (№ 25). - С. 19.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар