Translate

середу, 19 жовтня 2016 р.

ГАЗОВІ ЛІЧИЛЬНИКИ: будинкові чи квартирні?

   Наша газета неодноразово писала про те, що газівники почали повсюдно встановлювати в багатоквартирних будинках загальнобудинкові, а не квартирні лічильники газу. У компанії «Одесагаз» нам обіцяли дати роз'яснення з цього приводу, але ми досі його не отримали. Один з наших читачів задав аналогічне питання в Нацкомісію, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (далі - Нацкомісія), і отримав відповідь. Цю відповідь він переслав нам. Ми, в свою чергу, вирішили розповісти про позицію Нацкомісії нашим читачам.
Всіх поставлять на лічильник
   Встановлення лічильників газу регулюється Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Однак у цьому законі не вказано, що встановлювати можна тільки індивідуальні прилади обліку в кожній квартирі. Тому можливе встановлення як квартирного, так і загальнобудинкового лічильника - дає роз'яснення Нацкомісія.
   Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, вирішувати, який лічильник - будинковий або квартирний - поставити в кожному конкретному випадку, мають право як споживачі, так і газорозподільні компанії. Чому ж встановлюються саме загальнобудинкові лічильники? Справа в тому, що, згідно з чинним законодавством, встановлення приладів обліку здійснюється за рахунок газорозподільних підприємств, а вартість встановлення включається до складу тарифу на газ. Встановлювати квартирні лічильники - дорожче в п'ять разів, отже, постачальникам довелося б підвищувати тариф, а споживачам - платити за газ більше. Тому було прийнято рішення встановлювати загальнобудинкові прилади обліку.

Відмовитися не можна
   Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, відмовлятися від встановлення загального лічильника споживачі не мають права. Більше того, в разі відмови газорозподільна компанія повинна припинити газопостачання будинку.
   Як же платитимуть за газ споживачі, в будинках яких встановлені загальнобудинкові лічильники газу? За інформацією Нацкомісії, ті споживачі, у яких є квартирні прилади обліку, платитимуть за їх показниками. Цей обсяг віднімуть з показань загальнобудинкового лічильника. А залишок розподілять між усіма іншими мешканцями будинку - відповідно до кількості зареєстрованих у квартирі мешканців.
   Втім, закон допускає можливість не платити за загальним лічильником. Щоправда, тільки в тому випадку, якщо ви встановите квартирний прилад обліку - але його доведеться ставити вже за свій рахунок.

Джерело: ГАЗОВІ ЛІЧИЛЬНИКИ: будинкові чи квартирні? // На пенсії. - 2016. - 18 - 24 жовтня (№ 42). - С. 3

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар