Translate

середу, 19 жовтня 2016 р.

Чи потрібен договір з комунальними службами?

   «На вхідних дверях нашого будинку було розміщено оголошення для мешканців. У ньому перелік квартир, господарі яких мають заборгованість з квартплати. В оголошенні вказані суми заборгованостей і попередження, що про це повідомлять на підприємства (працюючим), до Пенсійного та регресного фондів, у фіскальну службу. Договорів на надання послу і у нас немає. Прокоментуйте дане оголошення з точки зору права.
Людмила Анатоліївна, м. Першотравенськ, Дніпропетровська обл.»

   Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі Типового договору*. В першу чергу, це потрібно мешканцям для захисту своїх прав у випадках, коли послуги надаються неякісно або не в повному обсязі.
   Ситуація, коли договір про надання житлово-комунальних послуг не укладено, вимагає особливої уваги. При відсутності договору, з одного боку, у постачальника послуг немає підстав вимагати від громадянина оплати наданих послуг, а з іншого боку - немає і підстав для надання послуг.
   Проте, якщо послуги надаються, організація, яка обслуговує ваш будинок, може подати в суд за борги. І тут спірне питання, чи прийме суд вашу сторону, навіть якщо договору немає. Тим більше що прецеденти вже траплялися. Приклад тому - рішення Верховного Суду України (ВСУ) № 6-59ц-13 від ЗО жовтня 2013 року. Згідно з рішенням суду, організація, яка обслуговує будинок, просила відшкодувати борг за надані послуги споживачу. У рішенні ВСУ сказано, що відсутність договору не звільняє відповідачів від обов'язку сплачувати послуги. А докази того, що відповідачі зверталися з претензіями з приводу надання неякісних послуг, були відсутні.
   Підводячи підсумок, з теоретичної точки зору можна міркувати так: якщо немає договору - немає підстав вимагати оплати наданих послуг, а з практичного боку виявилося, що відсутність договору не є перешкодою для стягнення суми боргу.
* Типовий перелік послуг, прийнятий Постановою Кабінету Міністрів України № 529 від 20 травня 2009 року «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій».
* * *
Тепер щодо інформування підприємств, де працюють мешканці, а також Пенсійного фонду та інших установ, то тут ситуація схожа на «радянське виховання». Теоретично до ваших боргів нікому немає діла (крім, звичайно, комунальників). А ось коли буде рішення суду щодо погашення комунальних боргів, тоді з зарплати і пенсії, звичайно, стягуватимуть суму заборгованості. Відповідно, судові документи будуть передані підприємствам і установам, які виплачують зарплату або пенсію.

Джерело: Чи потрібен договір з комунальними службами? // На пенсії. - 2016. - 18 - 24 жовтня (№ 42). - С. 3

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар