Translate

четвер, 20 жовтня 2016 р.

Право на продовження відпустки й оплату тимчасової непрацездатності

Роз'яснюв головний спеціаліст сектору з питань застрахованих осіб та дитячої праці Державної служби України з питань праці Наталія РОМАНЕНКО
   Під час відпустки працівниці у неї захворіла дитина (шість років) і їй був виданий листок тимчасової непрацездатності. Чи має вона право на продовження відпустки та оплату тимчасової непрацездатності?
С. Катющенко, Миколаївська обл.
 
   Відповідь. За статтею 11 Закону України «Про відпустки» щорічна відпустка може бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку.
   Єдиний порядок організації та проведення експертизи тимчасової непрацездатності визначено Положенням про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженим наказом МОЗ України від 09.04.2008 р. № 189 (далі — Положення № 189).
   За пунктом 1.3 Положення № 189 тимчасова непрацездатність — це непрацездатність особи внаслідок захворювання, травми або з інших причин, що не залежать від факту втрати працездатності (пологи, карантин, догляд за хворим тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування та реабілітаційних заходів, триває до відновлення працездатності або встановлення групи інвалідності, а в разі інших причин — до закінчення причин відсторонення від роботи. Тимчасова непрацездатність застрахованих осіб засвідчується листком непрацездатності.
   Порядок і умови видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, здійснення контролю за правильністю їхньої видачі визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).
   За пунктом 3.3 Інструкції № 455 для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видається на період, упродовж якого дитина потребує догляду, але не більш як на 14 календарних днів.
   Приклад. Працівникові надано щорічну відпустку з 1 до 14 березня 2016 р. Під час відпустки в нього захворіла дитина віком до 14 років і хворіла до 18 березня 2016 р. включно.
   Відповідно до п. 3.11 Інструкції N2 455, якщо мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, у зв'язку з навчанням або творчій відпустці, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці без збереження заробітної плати, то листок непрацездатності видається з того дня, коли мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною. має стати до роботи.
   Отже, листок непрацездатності має бути видано з 15 березня 2016 р. (дня, коли працівникові слід вийти на роботу) до 18 березня 2016 р. включно.
   Дещо інша ситуація, якщо дитина хворіла весь час відпустки або одужала до закінчення відпустки. Так, за частиною 6 ст. 22 Закону України від 23.09.99 № 1105-ХІУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, догляду за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично доглядає за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом до 18 років, не надається. якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.
   Таким чином, у разі тимчасової непрацездатності з причини, що не залежать від факту втрати працівником
працездатності (догляд за хворою дитиною) щорічна відпустка не підлягає продовженню чи перенесенню. а листок непрацездатності, виданий у період щорічно? відпустки, вважається виданим з порушенням установленого порядку видачі листків непрацездатності.
   Окремо слід зазначити, що рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг ухвалює комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб).
   Відповідно до п. 3.1.1 Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення № 25), комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства перевіряє правильність видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.
   За пунктом 2.2 Положення № 25 комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства зобов'язана ухвалювати рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг, про відмову в призначенні матеріального забезпечення, про припинення виплати його (повністю або частково).

Джерело: Право на продовження відпустки й оплату тимчасової непрацездатності  // Праця i зарплата. - 2016. -17 серпня (№ 31). - С. 17.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар