Translate

понеділок, 24 жовтня 2016 р.

Про виплату одноразової допомоги під час виходу на пенсію

   Роз'яснює головний спеціаліст Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України Інна СКОВЛЮК

   Якщо в колективному договорі не зазначено, що одноразова грошова виплата під час виходу на пенсію в розмірі двомісячної середньої зарплати обчислюється відповідно до п. 2 постанови Кабміну № 100 та на підприємстві відсутнє положення, в якому прописаний порядок розрахунку цієї допомоги, то відповідно до якого порядку та як підприємство має розраховувати цю виплату, яка згідно з умовами колективного договору дорівнює двом розмірам середньої зарплати?
   Оскільки одноразова виплата виплачена не в повному обсязі, чи має підприємство працівникові компенсувати втрату частини доходів відповідно до ст. 34 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати»?
І. Рибчук, Одеська обл.

   Відповідь. Із змісту листа випливає, що працівникам під час виходу на пенсію виплачується одноразова грошова виплата в розмірі двомісячної середньої заробітної плати.

   За статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» в колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема встановлення гарантій, компенсацій, пільг.
   Отже, законодавством надано право підприємствам самостійно визначати умови та порядок нарахування одноразової грошової виплати під час виходу на пенсію внесенням відповідних норм до колективного договору або розробленням окремого положення. У такому локальному акті має бути виписаний порядок розрахунку цієї виплати, у тому числі може бути зазначено, що обчислення середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження може провадитися згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
   Пунктом 2 Порядку визначено, що у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток} обчислення середньої заробітної плати провадиться на підставі виплат за останні два календарних місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана виплата.
   Нараховують одноразову грошову виплату з урахуванням п. 8 Порядку.
  Якщо в колективному договорі підприємства передбачено, що під час виходу на пенсію працівникові виплачується одноразова грошова виплата, то під час звільнення з посади у зв'язку з виходом на пенсію підприємство зобов'язане виплатити працівникові таку грошову виплату в розмірі та у строки, визначені у відповідному локальному акті підприємства.
   За статтею 15 названого Закону контроль за виконанням колективного договору, угоди проводиться безпосередньо сторонами, що його уклали.
Механізм компенсації грошових доходів у зв'язку з несвоєчасною виплатою визначено Законом України від 19.10.2000 р. № 2050 «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» (із змінами).
   Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їхньої виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 159 (із змінами).
Згідно із цим Законом та Порядком компенсації підлягають грошові доходи, які одержують громадяни в гривнях на території України і не мають одноразового характеру, зокрема заробітна плата.
   Компенсація виплати грошових доходів провадиться в разі затримання на один і більше календарних місяців. Сума компенсації нараховується в разі нарахованого, але своєчасно не виплаченого грошового доходу. Нараховується і виплачується компенсація в тому самому місяці, в якому виплачується заборгованість.
   Ураховуючи викладене, одноразова грошова виплата під час виходу на пенсію має одноразовий характер, отже, компенсації не підлягає.

Джерело: Про виплату одноразової допомоги під час виходу на пенсію. - Праця і зарплата. - 2016. - 14 вересня (№ 34). - С. 9.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар