Translate

суботу, 12 серпня 2017 р.

Про доплату за суміщення професій (посад)

   Чи є участь у роботі тендерного комітету суміщенням професій (посад)?
Чи передбачено законодавством доплату за таку участь та як її можна одержати (як за минулі, так і за майбутні періоди)? Якими нормами законодавства це передбачено (врегульовано)?
М. Грищенко, м. Харків


   Відповідь. За статтею 15 Закону України «Про оплату праці» форми й системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження і розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм та гарантій, передбачених законодавством, генеральною й галузевими (регіональними) угодами.
   Отже, працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.
   Обов'язок виконувати роботу, обумовлену трудовим договором, передбачає погодження питання, яку саме роботу має виконувати працівник. Конкретний перелік обов'язків працівника визначається посадовою (робочою) інструкцією, з якою він має бути ознайомлений під підпис. При цьому посадовою інструкцією може бути розширено зміст функцій за посадою (професією), яку обіймає працівник, за рахунок внесення до неї робіт, що не стосуються спеціальності, посади.
   Тобто за виконання функцій визначених посадовою інструкцією, працівник одержує основну заробітну плату згідно з умовами трудового договору.
   За статтею 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому самому підприємстві, в установі, організації поряд із своєю роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій посад), розмір якої встановлюється на умовах, передбачених колективним договором.
   Основними умовами для встановлення доплати за суміщення професій посад) є вакантна посада та видавання наказу (розпорядження) про доручення працівникові додаткових обов'язків в порядку суміщення професій посад).
   Іншого законодавством не передбачено.

Джерело: Про доплату за суміщення професій (посад) // Праця і зарплата. - 2017. - № 29. -  С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар