Translate

суботу, 12 серпня 2017 р.

Право на надбавку за вислугу років

   3 2000 р. особа працювала на різних посадах (лісник, майстер), у 2011—2014 рр. — лісничим, із січня 2017 р. працює майстром лісомисливського господарства. Чи має право така особа на надбавку за вислугу років?
О. Свиридова, Закарпатська обл.


   Відповідь. Згідно зі ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону України «Про оплату праці» форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження й розміри надбавок (у тому числі надбавки за вислугу років), доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються госпрозрахунковими підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (територіальними) угодами.
   За пунктом 5.10 Галузевої угоди між Державним агентством лісових ресурсів України і Профспілкою працівників лісового господарства України на 2016—2020 роки (далі — Угода) винагороди за вислугу років та за підсумками роботи за рік оплачуються відповідно до положень, передбачених колективним договором.
   Підприємство у своєму положенні визначає перелік категорій працівників, які мають одержувати таку винагороду, її розміри залежно від категорії працівників та стажу роботи, а також інші умови виплати.
   Додатком 9 до Угоди визначено порядок та умови виплати винагороди за вислугу років працівникам підприємств Державного агентства лісових ресурсів України.
   Пунктом 2 додатка 9 до Угоди визначено порядок обчислення стажу роботи, який дає право на одержання винагороди за вислугу років.
   Згідно з п. 4 додатка 9 до Угоди стаж роботи, що дає працівникам право на винагороду за вислугу років, установлюється комісією з установлення стажу роботи, яка створюється керівником підприємства.
   У разі виникнення конфліктних ситуацій скарги розглядаються органом вищого рівня з підпорядкованості, рішення якого є остаточним.
   Згідно зі ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» положення галузевої угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.
   Тобто положення певної галузевої угоди поширюються на ті підприємства, уповноважені особи яких як від сторони роботодавців, так і найманих працівників (профспілок) брали участь у підписанні угоди або згодом приєдналися до неї.

Джерело: Установлення надбавка до посадового окладу // Праця і зарплата. - 2017. - № 29. -  С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар