Translate

четвер, 10 серпня 2017 р.

Щодо оплати праці деяких працівників

   Чи потрібно під час обчислення ) розміру зарплати прибиральницям, які виконують роботи відповідно до п. 1.159 і 1.181 додатка 9 до наказу Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102, водіям, які виконують роботи відповідно до п. 1.148, двірникам, які виконують роботи відповідно до п. 1.147 і п. 1.153 додатка 9 до цього наказу, доплату за ці роботи виплачувати понад розмір мінімальної зарплати?
Т. Кучеренко, Житомирська обл.

   Відповідь. Згідно зі ст. 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

   За статтею З1 Закону (в редакції Закону України від06.12.2016р. № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.
    Тобто, якщо працівник виконав місячну норму праці, йому мають нарахувати заробітну плату, не нижчу від розміру мінімальної заробітної плати.
   Частиною 2 ст. 3і Закону визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Де доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний і надурочний час, за роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
   Отже, якщо працівникові встановлено доплати за роботу у важких і шкідливих та особливо важких й особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць, доплату за використання дезінфікуючих засобів, роботу в нічний час, підвищену оплату роботи в надурочний час, інші виплати, визначені абзацом другим ст. З' Закону, то вони мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).
   Виплати, не перелічені ч. 2 ст. З' Закону, мають ураховуватися в мінімальній заробітній платі.
   Тобто доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, ненормований робочий день; надбавки за класність, почесне звання, високі досягнення в праці, вислугу років; усі види премій, крім перелічених ч. 2 ст. З' Закону; індексація тощо включаються до виплат, які мають ураховуватися в заробітній платі для забезпечення її мінімального розміру.


Джерело: Щодо оплати праці деяких працівників // Праця і зарплата. - 2017. - № 29. -  С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар