Translate

суботу, 30 грудня 2017 р.

Про врахування довідки про зарплату

    Чи буде враховано довідку про заробітну плату для обчислення пенсії без підтвердження її змісту первинними документами?
М. Прокопенко, м. Київ


    Відповідь. За статтею 40 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. заданими, що містяться в системі персоніфікованого обліку. На бажання пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними доку-ментами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до З0 червня 2000 р. незалежно від перерв.
    Якщо страховий стаж особи після 1 липня 2000 р. становить менш як 60 місяців, крім заробітку за даними системи персоніфікованого обліку, для обчислення пенсії обов'язково враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до ЗО червня 2000 р. незалежно від перерв на підставі довідки підприємства чи архівної установи.
    Якщо страховий стаж особи становить менший період, ніж передбачено вище, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.
    Статтею 44 Закону № 1058 передбачено, що органи Пенсійного фонду мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій та окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також за потреби перевіряти обґрунтованість їхньої видачі та достовірність документів, поданих для призначення та визначення права на пенсію. На такі перевірки не поширюються положення законодавства про здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
    Отже, довідку про заробітну плату для обчислення пенсії без підтвердження її змісту первинними документами враховано не буде.

Джерело:  Про врахування довідки про зарплату // Праця і зарплата. - 2017. - № 47. -  С. 20. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар