Translate

понеділок, 29 січня 2018 р.

Чому не зараховують роботу в колонії?

    «Я пенсіонерка. У мене син - інвалід II групи з 2005року довічно. Йому 42 роки. Робочого стажу у сина приблизно 7 років. У 2006-2008 роках він відбував строк у Харківській колонії і там працював. (Посилаю дублікат довідки.) Я два рази зверталася до інспекторів у пенсійному відділі, щоб ці роки додали до стажу. Але мені відмовили, хоча в довідці зазначено, що всі необхідні утримання проводилися. Чому так відбувається?
Мальгінова Г. С., м. Черкаси»

Про страхові внески...
    До 2004 року діяв Закон України «Про пенсійне забезпечення». Згідно з цим Законом, робота у виправних установах дійсно могла зараховуватися до стажу за умови підтвердження сплати страхових внесків.
    У вашій довідці зазначено, що «із заробітної плати засудженого проводилися всі необхідні утримання в порядку, передбаченому Кримінально-виконавчим Кодексом України». При цьому не конкретизовано, чи проводилися в даному випадку відрахування на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.
    Більш того, з 2004 року діє вже другий Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до нового Закону, головним підтвердженням стажу є не трудові книжки і уточнюючі довідки, а, перш за все, дані з системи персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків. Як ми розуміємо, такі дані на вашого сина в зазначеній системі відсутні, тобто нарахування та перерахування страхових внесків з колонії не підтверджується. Отже, Пенсійний фонд не має підстав для заліку зазначеного періоду до стажу.

... і пенсії з інвалідності
    Але у вашій справі є й інший бік медалі. Швидше за все, вказані вами два роки стажу взагалі не можуть зіграти ніякої ролі в розрахунку пенсії вашого сина. Навіть якби їх зарахували до стажу, то на загальному розмірі пенсії це все одно б не позначилося. Якщо вашому синові в 2005 році оформили пенсію з інвалідності відповідно до вказаного вище Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», то період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку вже автоматично зараховується до стажу при розрахунку пенсії. Це називається додатковим стажем, який передбачений при призначенні пенсій з інвалідності, що обумовлено статтею 24 зазначеного Закону.

 Джерело:  Чому не зараховують роботу в колонії? // На пенсії. - 2018. - № 1. -  С. 2. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар