Translate

вівторок, 13 лютого 2018 р.

Чи можливо укласти договір добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування пенсіонеру?

    Чи можливо укласти договір добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування пенсіонеру, що не працює, з метою перерахунку пенсії, якщо він одночасно є отримувачем соціальної допомоги на догляд за інвалідом І групи?
 
    Винятково Законом про ЄСВ визначаються принципи збору та ведення обліку єдиного внеску, платники єдиного внеску, порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.
    Платниками єдиного внеску є установи та органи, які виплачують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства, зокрема, за непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом І групи, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства (далі — деякі категорії застрахованих осіб) (абзац сьомий пункту 1 частини першої етапі 4 Закону про ЄСВ).
    Нарахування та сплата єдиного внеску за таких осіб здійснюється за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Порядку № 178, але не менше як мінімальний страховий внесок за кожну особу (абзац третій пункту 1 частини першої статті 7 Закону про ЄСВ).
Єдиний внесок за деякі категорії застрахований осіб нараховується в розмірі 22% на суму допомоги або компенсацій, нарахованих за базовий звітний період (підпункт З пункту 2 Порядку №178).
    Обчислення єдиного внеску для цієї категорії осіб здійснюють районні (міські) управління праці та соціального захисту населення, а деякі категорії застрахованих осіб, які отримують таку допомогу або компенсацію, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і є застрахованими особами.
    Абзацом п'ятим частини першої статті 10 Закону про ЄСВ визначено коло платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, та умови, за яких таке право надається, а саме: зазначені особи не повинні бути, зокрема, застрахованими особами.
    У наведеному переліку умов не зазначено, що для пенсіонерів, які не працюють, існують обмеження щодо можливості добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування шляхом укладення відповідного договору.
    Водночас, якщо такий непрацюючий пенсіонер отримує соціальну допомогу на догляд за інвалідом І групи, він є застрахованою особою та не має права на укладення договору.
    У разі якщо особа втратила статус застрахованої і водночас залишилася непрацюючим пенсіонером, підписав для відмови в укладанні договору немає.

  Джерело:  Чи можливо укласти договір добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування пенсіонеру? // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 6. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар