Translate

середу, 25 квітня 2018 р.

Які правила сплати податку на нерухомість фізособами?

    Які правила сплати громадянами податку на нерухомість і чи передбачено відповідальність за затримку сплати цього податку?
Дмитро Марценяк, м. Івано-Франківськ
    
    Податок на житлову нерухомість сплачують власники квартир площею більше 60 кв. м, власники приватних будинків, площею більше 120 кв. м, власники квартир і будинків загальною площею більше 180 кв. м. Податок нараховується на понад вказані площі. Розмір податку встановлюють місцеві ради, але не більше 1,5% мінімальної зарплати за 1 кв. м такої нерухомості. Мінімальна зарплата у 2017 р. становила 3200 грн, відтак граничний розмір ставок для розрахунку податку в 2018 р. за звітний 2017 р. не повинен перевищувати 48 грн 00 коп. за 1 кв. м.    Крім того, за наявності у власності платника податків житла або частини житла, загальна площа якого перевищує 300 кв. м для квартири і/або 500 кв. м для будинку, сума податку збільшується на 25 тис. грн у рік за кожен такий об'єкт.
    До 1 липня громадянам надсилаються відповідні податкові повідомлення-рішення. Сплатити податок слід протягом 60 днів з дня його отримання. Якщо впродовж цього терміну суму грошового зобов'язання не сплачено, платнику податків загрожує штраф: при затримці до ЗО календарних днів — 10% нарахованого податку, при затримці понад ЗО календарних днів — 20%.
    Після закінчення встановлених Податковим кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.
 
Джерело: Які правила сплати податку на нерухомість фізособами? // Жінка. - 2018. - № 4. -  С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар