Translate

суботу, 14 квітня 2018 р.

Чи можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

    Пенсіонер, який не працює, хоче добровільно сплатити єдиний внесок з метою перерахунку пенсії. Чи можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?
 
    Право на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними пунктом 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон про ЄСВ), та не належать до платників єдиного внеску, зокрема іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (абзац п’ятий частини першої статті 10 Закону про ЄСВ).
    У зазначеному переліку осіб не передбачено обмежень, які унеможливлювали б укладення договору добровільної участі для пенсіонерів, що не працюють.
    Отже, підстав для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для пенсіонерів, що не працюють, немає.

Джерело: Чи можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування? // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 13. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар