Translate

понеділок, 11 червня 2018 р.

Оплата праці методиста обласного навчально-методичного центру культури

    Чи належить посада методиста обласного навчально-методичного центру культури до таких, на які поширюються умови оплати праці відповідних установ і закладів освіти та чинність постанови Кабміну від 31.01.2001 р. № 78? Чи мають право на виплату за вислугу років та на доплату за престижність праці педагогічні працівники цього центру, які раніше працювали в закладах освіти та мають відповідний педагогічний стаж?
Н. Стецюк, Івано-Франківська обл.
     Відповідь. Умови та розміри оплати праці керівних, професійних, творчих працівників, професіоналів, фахівців, службовців, робітників бюджетних установ, закладів та організацій культури затверджені наказом Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 р. № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» (далі — наказ .№ 745), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (далі — постанова № 1298).
    За пунктом 6 наказу № 745 працю працівників, посади яких не визначені цим наказом, оплачують відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.
    Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, посада «методист» віднесена до посад педагогічних працівників.
    Умови оплати праці педагогічних працівників визначаються відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», розробленого на виконання постанови № 1298, та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102.
    Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (далі — Порядок).
    Чинність Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.
    Постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898 «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених статтею 68 Закону України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» затверджено Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків. Цей Порядок поширюється на педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів і закладів післядипломної освіти чи методичних установ.
   Водночас педагогічним працівникам у межах фонду оплати праці виплачується надбавка у граничному розмірі 20% посадового окладу за престижність праці згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І—II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» (із змінами).
    Конкретний розмір надбавки встановлює керівник закладу (установи) залежно від наявних коштів на ці цілі.
    Надбавка встановлюється у диференційованому розмірі в межах установленого граничного розміру. У межах фонду оплати праці керівник закладу (установи) може виплачувати надбавку в максимальному розмірі.

Джерело:  Оплата праці методиста обласного навчально-методичного центру культури // Праця і зарплата. - 2018. - № 18. -  С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар