Translate

четвер, 14 червня 2018 р.

Про встановлення виплати за додаткове навантаження

    Головний спеціаліст управління — держслужбовець під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку написала заяву про встановлення їй неповного робочого дня з понеділка до п'ятниці, з 08.00 до 12.00, з оплатою праці пропорційно до відпрацьованого часу. Таким чином, оплата праці становитиме 0,5 посадового окладу. Чи можна за таких умов покласти виконання частини обов'язків цього держслужбовця на іншого держслужбовця з доплатою за рахунок економії фонду оплати праці?
В. Миколайчук, м. Київ

    Відповідь. Виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50% посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця та виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою передбачено ст. 50 Закону України «Про державну службу» (далі — Закон).
    За частинами 3 і 4 ст. 52 Закону виплата за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця встановлюється керівником державної служби державному службовцеві за поданням його безпосереднього керівника в розмірі 50% посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця. Виплата за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків за вакантною посадою державної служби встановлюється керівником державної служби за поданням безпосереднього керівника державним службовцям, між якими проведено розподіл обов'язків за вакантною посадою, пропорційно до додаткового навантаження за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.
    Під виконанням обов'язків тимчасово відсутнього працівника слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відрядженням, відпусткою, виконанням громадських обов'язків тощо, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада). Працівники виконують обов'язки тимчасово відсутнього працівника одночасно з виконанням своїх основних обов'язків у межах установленої графіком роботи тривалості робочого дня.
    Отже, враховуючи викладене, встановлення виплат за додаткове навантаження державному службовцеві у зв'язку з виконанням ним обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця або за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків за вакантною посадою державно? служби державному службовцю за виконання частини обов'язків державного службовця, який працює неповний робочий день, чинним законодавством не передбачене.
    Відповідно до п. 14 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону керівники державної служби впродовж двох років з дня набрання чинності цим Законом у межах економії фонду оплати праці мають право встановлювати державним службовцям додаткові стимулюючі виплати відповідно до Положення про застосування стимулюючих виплат, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
    При цьому п. 7 «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» продовжено застосування до 31 грудня 2018 р. положення абзацу восьмого п. 14 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу».
Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2017 р. № 15 «Питання оплати праці працівників державних органів» (далі — Положення).
    До додаткових стимулюючих виплат державним службовцям належать надбавки за інтенсивність праці і за виконання особливо важливої роботи.
    За пунктом 2 Положення керівники державної служби в державному органі в межах економії фонду оплати праці_ мають право встановлювати державним службовцям додаткові стимулюючі виплати.
    Пунктами 5 і 6 Положення визначено критерії, з урахуванням яких установлюються додаткові стимулюючі виплати.

Джерело:  Про встановлення виплати за додаткове навантаження // Праця і зарплата. - 2018. - № 21. -  С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар