Translate

четвер, 14 червня 2018 р.

Надання грошової допомоги на оздоровлення

    До якої частини щорічної відпустки надається грошова допомога на оздоровлення державному службовцеві і чи можна в колективному договорі прописати пункт щодо того, що така допомога надається до неподільної частини щорічної відпустки у 14 днів?
М. Стародубцева, Дніпропетровська обл.


    Відповідь. За статтею 57 Закону України «Про державну службу» (далі — Закон про державну службу) державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати.
    Законодавством не передбачено обмежень щодо кількості днів щорічної основної відпустки для виплати грошової допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати.
    За статтею 59 Закону про державну службу щорічні відпустки надаються державним службовцям у порядку та на умовах, визначених законодавством про працю.
    Так, згідно зі ст. 12 Закону України «Про відпустки» щорічну основну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна. безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки необов'язково має бути першою її частиною.
    Отже, в разі поділу щорічної основної відпустки на частини грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою працівника один раз на рік під час надання будь-якої з частин щорічної основної відпустки, незалежно від кількості днів такої відпустки.
    Водночас додаткові порівняно з чинним законодавством й угодами гарантії, соціально-побутові пільги можуть передбачатися в колективному договорі.
    Відповідно до ст. 2 Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі — Закон) колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи. Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов'язковими як для роботодавця, такі для працівників підприємства (ст. 9 Закону).
    Зміст колективного договору визначається сторонами в межах їхньої компетенції (ст. 7 Закону, ст. 13 КЗпП).
    Статтею 6 Закону заборонено будь-яке втручання, яке може обмежити законні права працівників та їхніх представників або заборонити їхнє здійснення, з боку органів представницько? і виконавчої влади та господарського управління, політичних партій, роботодавців під час укладання та виконання колективних договорів, угод.

Джерело:  Надання грошової допомоги на оздоровлення // Праця і зарплата. - 2018. - № 21. -  С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар