Translate

середу, 1 серпня 2018 р.

Про надбавку за звання та вислугу років

    Якщо працівник інституту післядипломної педагогічної освіти має почесне звання заслуженого працівника соціальної сфери України, чи йому виплачується надбавка за почесне звання до посадового окладу в закладах освіти?
    Працівник цього інституту має значний стаж держслужбовця й одержував надбавку за вислугу років як держслужбовець, на педагогічній посаді працював за сумісництвом, про що немає запису в трудовій книжці. Чи прирівнюється стаж держслужбовця до педагогічного (науково-педагогічного) стажу? Чи потрібно виплачувати надбавку за вислугу років такому працівникові як педагогічному (науково-педагогічному) з урахуванням стажу держслужбовця?
С. Гончаренко, м. Київ


    Відповідь. Згідно зі статтею 8 Закону України «Про оплату праці» умови і розміри оплати праці працівників установ й організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.
    Умови оплати праці працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ визначені наказом МОН України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (далі — наказ № 557), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», та Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.
    За підпунктом 26 п. 4 наказу № 557 працівникам може встановлюватися надбавка за почесне звання України «заслужений» у розмірі 20% посадового окладу.
    Надбавка за почесне звання встановлюється за умови, що діяльність працівника відповідає профілю такого звання. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на обійманій посаді визначає керівник установи, закладу або організації залежно від фактично виконуваних працівником обов'язків та видів робіт.
    Статтею 61 Закону України «Про освіту» передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Зокрема, за частиною 4 цієї статті держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам виплату надбавок за вислугу років щомісячно в розмірах від 10 до 30% посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи.
    Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (далі — Порядок).
    Чинність Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.
За пунктом 2 Порядку до стажу педагогічної роботи, що дає право на надбавку за вислугу років, стаж державної служби не зараховується.

Джерело:  Про надбавку за звання та вислугу років // Праця і зарплата. - 2018. - № 27. -  С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар