Translate

понеділок, 17 вересня 2018 р.

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧАСНИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ТА ЧЛЕНІВ ЇХНІХ СІМЕЙ

    Понад чотири роки тому в Україні відбулася Революція Гідності. Тисячі відважних українців вийшли на Майдан заради гідного майбутнього своєї країни. За ці чотири роки Україною ухвалено низку нормативних актів для соціальної підтримки учасників тих подій та членів їхніх сімей. Про особливості пенсійного забезпечення членів сімей учасників Революції Гідності, які віддали своє життя в боротьбі за майбутнє, - у матеріалі начальника відділу методологічного забезпечення та організації роботи обслуговування громадян управління методологічного забезпечення департаменту пенсійного забезпечення Світлани Журавської. 
ПЕНСІЯ У ЗВ'ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА  Згідно з законодавством пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї за наявності у померлого годувальника на день смерті необхідного страхового стажу.

  Зверніть увагу!

  Для членів сім'ї померлих (загиблих) осіб вна­слідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (далі - Революція Гідності), призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника здійснюється незалежно від тривалості страхового стажу у померлого годувальника.


  Право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника мають члени сімї, які відносяться до непрацездатних осіб, та які були на утриманні померлого годуваль­ника. Дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається без урахування факту перебування на утриманні годувальника.
Непрацездатними членами сім'ї вважаються:
  1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;
  2) діти (утому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого го­дувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досяг­нення 18 років.
  Діти, які навчаються за денною формою навчан­ня у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно - технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному з зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти - сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
  3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померло­го годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за ди­тиною (дітьми) померлого годувальника до досягнен­ня нею (ними) 8 років.
Розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника залежить від кількості членів сім’ї, яким призна­чається пенсія:
  •     на одного непрацездатного члена сім‘ї - 50% пенси за віком померлого годувальника;
  •     на двох і більше членів сімї-100% пенсії за віком, яка розподіляється між ними рівними частинами.
   Щодо терміну призначення пенсії у зв'язку з втра­тою годувальника, то вона призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годуваль­ника вважається непрацездатним.
  Дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається до досягнення ними 18 років, дітям - сиротам - до досягнення 23 років. Якщо ж дитина навча­ється за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої осві­ти, а також професійно-технічних, вищих навчальних за­кладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завер­шенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається до за­кінчення такими дітьми навчальних закладів, але не до­вше ніж до досягнення ними 23 років.

ДОПЛАТА ДО ПЕНСІЇ У ЗВ'ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА
  До пенси у зв'язку з втратою годувальника не­працездатним членам сімей, які перебували на утриманні осіб, смерть яких пов'язана з участю в масових акціях громадського протесту, а також працівників правоохоронних органів і військовослужбовців, смерть яких пов'язана з участю в зазначених акціях, рішенням Уряду встановлено доплату у таких розмірах:
  •     на одного непрацездатного члена сім'ї – 5000 гривень;
  •     на двох непрацездатних членів сім'ї – 6500 гривень;
  •     на трьох та більше непрацездатних членів сім’ї -  8000 гривень.

  Доплата встановлюється членам сім'ї осіб, смерть яких пов'язана з участю в масових акціях громадського протес­ту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 люто­го 2014 р., а також осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, геро­їчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському на­родові, виявлені під час Революції гідності.
  Членами сім'ї зазначених вище учасників Рево­люції Гідності, які мають право на встановлення такої доплати, є:
  •     особи, які перебували з ними у шлюбі;
  •     особи, які проживали з ними однією сім'єю, але не перебували у шлюбі між собою;
  •     діти цих осіб;
  •     особи, що перебували під опікою чи піклуван­ням цих осіб;
  •     особи - родичі прямої або непрямої лінії споріднення, за умови спільного проживання цих осіб.

Зверніть  увагу!

  Така доплата виплачується, якщо розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсій за осо­бливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат, установлених законодавством, разом з одержуваною заробітною платою не до­сягає 10 000 гривень, та з урахуванням того, що після встановлення такої доплати сума таких виплат не повинна перевищувати зазначеного розміру


ДОСТРОКОВІ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ ЧЛЕНАМ СІМ'Ї ПОМЕРЛИХ (ЗАГИБЛИХ) УЧАСНИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ
  Законодавцем визначено коло членів сім'ї помер­лих (загиблих) учасників Революції Гідності, яким пен­сія за віком призначається достроково.
  Наприклад, дружинам (чоловікам), якщо вони не взяли повторний шлюб, дітям, які стали особами з ін­валідністю до досягнення повноліття, і батькам осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську муж­ність, патріотизм, героїчне відстоювання конституцій­них засад демократії, прав і свобод людини, самовід­дане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності, пенсія за віком призначається після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чо­ловіків і не менше 20 років у жінок.
  При призначенні пенсії надасться:
  •     документ, що свідчить про факт загибелі (смер­ті) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності;
  •     документ про присвоєння особі звання Героя України (посмертно) за громадянську мужність, патрі­отизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Рево­люції Гідності.
   Якщо член сім'ї учасника Революції Гідності вод­ночас має право на призначення пенсії за віком та у зв'язку з втратою годувальника, призначається один із цих видів пенсії за його вибором.

Зверніть  увагу!

  До отримуваної пенсії, незалежно від її виду, чле­нам сім'ї загиблого/померлого учасника Револю­ції Гідності встановлюється підвищення у розмі­рі 398,58 гри. Документальним підтвердженням права на встановлення такого підвищення є по­свідчення «ЧЛЕН СІМ'Ї ЗАГИБЛОГО».

ПЕНСІЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ УЧАСНИКАМ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ  Також є певні особливості в пенсійному забезпе­ченні для учасників Революції Гідності, яких визна­но особами з інвалідністю внаслідок тілесних ушко­джень, отриманих під час участі в Революції Гідності.
  Пенсія по інвалідності особам, яким установлено інвалідність, призначається за наявності відповідно­го страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією.

Зверніть увагу!

  Особам з інвалідністю з числа учасників Рево­люції Гідності, якщо інвалідність настала вна­слідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), які звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, пенсія по інвалідності при­значається незалежно від наявності страхового стажу.


  Документальним підтвердженням права на отри­мання пенсії по інвалідності є виписки з акту огляду медико-соціальної експертної комісії із зазначенням причини інвалідності.
  Розмір пенсії по інвалідності залежить від групи інвалідності. Пенсія по інвалідності призначається у розмірі:
  • особам з інвалідність І групи -100%, 
  • II групи - 90%,
  • III групи - 50% розміру пенсії за віком.
   Пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності.
  Особам, які стали особами з інвалідністю внаслі­док поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях гро­мадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти ре­жиму Януковича, та які звернулися за медичною допо­могою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, встановлюється статус особи з інвалідністю внаслідок війни.
  Документальним підтвердженням статусу особи є посвідчення: «ІНВАЛІД ВІЙНИ».
 До пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни, з числа учасників Революції Гідності, залежно від групи інвалідності встановлюється підвищення.
  Підвищення встановлюється у таких розмірах:
  •   інвалідам внаслідок війни І групи - 50% прожит­кового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність;
  •   інвалідам внаслідок війни II групи - 40% прожит­кового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність;
  •   інвалідам внаслідок війни III групи - 30% прожит­кового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
  Крім зазначеного підвищення, особам з інвалідніс­тю внаслідок війни, з числа учасників Революції Гід­ності, до пенсії встановлюються:
1) цільова грошова допомога на прожиття особам з інвалідністю внаслідок війни:

I групи - 70 гривень,
II та III груп - 50 грн, незалежно від розміру отри­муваної пенсії;


2) державна соціальна допомога на догляд:
  особам, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни відповідно до статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», віднесе­них до підгрупи А1, - 30 % прожиткового мінімуму, вста­новленого для осіб, які втратили працездатність;
  із числа інших осіб з інвалідністю внаслідок війни - 15% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
  Якщо розмір пенсійної виплати в осіб з інвалідністю внаслідок війни з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, не досягає:
   I групи - 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,
   II групи - 255%,
   III групи-225%,
  до пенсії виплачується щомісячна державна адрес­на допомога в сумі, якої не вистачає до зазначених роз­мірів.

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОСТРАЖДАЛИХ УЧАСНИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ
  Для осіб, яким встановлено статус постраждалого учасника Революції Гідності, також передбачено особли­вості в пенсійному забезпеченні.
  Особам, яким встановлено статус постраждалого учасника Революції Гідності, до пенсії встановлюється підвищення у розмірі 25% прожиткового мінімуму, вста­новленого для осіб, які втратили працездатність.
  Документальним підтвердженням статусу особи є посвідчення «ПОСТРАЖДАЛИЙ УЧАСНИК РЕВОЛЮ­ЦІЇ ГІДНОСТІ».
  Варто зауважити, що в період до видачі зазначеного посвідчення статус постраждалого учасника Революції Гідності підтверджується довідкою, виданою структур­ними підрозділами соціального захисту населення ра­йонних, районних у містах Києві та Севастополі держав­них адміністрацій, виконавчими органами міських рад за місцем проживання.
  Для постраждалих учасників Революції Гідності, передбачено виплату щомісячної державної адресної допомоги, у разі якщо розмір пенсійної виплати з ураху­ванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільо­вої грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, не досягає 165% про­житкового мінімуму для осіб, які втратили працездат­ність.   Щомісячна адресна допомога виплачується в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

ПЕНСІЯ ЗА ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ ДЛЯ УЧАСНИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ
  Особам, з числа учасників Революції Гідності, на­городженим державними нагородами колишнього Союзу РСР, Української РСР та України, передбаченими статтею 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», встановлюється пенсія за особливі за­слуги перед Україною.
  Розмір пенсії за особливі заслуги залежить від заслуг особи і встановлюється у відсотках від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працез­датність.
  Зокрема, Героям України, особам, нагородженим ор­деном Героїв Небесної Сотні, пенсія за особливі заслуги встановлюється у розмірі 40% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
  Непрацездатним членам сім'ї померлих (заги­блих) учасників Революції Гідності, які мали право на пенсію за особливі заслуги, встановлюється над­бавка до пенсії у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім'ї - 70%, двох і більше - 90% надбавки до пенсії померлого годувальника або надбав­ки до пенсії, що могла бути йому встановлена.
  Підтвердженням наявності особливих заслуг в учас­ника Революції Гідності (померлого/загиблого годуваль­ника) є документи про нагороду.

ДО ВІДОМА
  Розміри зазначеного підвищення особам з інвалідніс­тю внаслідок війни, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам сім'ї померлих (загиблих) учасників Рево­люції Гідності, пенсії за особливі заслуги перед Україною, державної соціальної допомоги на догляд, щомісячної державної адресної допомоги учасникам Революції Гід­ності встановлюються у відсотках від прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездат­ність. Прожитковий мінімум, встановлений для осіб, які втратили працездатність, визначається законом про державний бюджет на відповідний рік.
 У разі зміни прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, проводяться відповідні перерахунки пенсій.
 З 1 жовтня 2017 року, з урахуванням Закону Укра­їни «Про внесення змін до деяких законодавчих ак­тів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VІІІ, до встановлення розміру прожиткового мінімуму, який буде більшим за розмір, встановлений на 1 грудня 2017 року та збільшений на 79 грн., при призначенні та перерахунку пенсій, надбавок, підви­щень, інших пенсійних виплат, встановлених законо­давством, використовується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», збіль­шений на 79 грн. (1452,00 грн.).

Джерело:  ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧАСНИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ТА ЧЛЕНІВ ЇХНІХ СІМЕЙ // Вісник пенсійного фонду України. - 2018. - № 8. -  С. 19-22.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар