Translate

понеділок, 24 вересня 2018 р.

Чи буде зараховано до стажу під час призначення пенсії період перебування у відпустці і якими документами це підтверджується?

    У вересні 2018 року досягаю пенсійного віку, продовжую працювати. Мій страховий стаж— 24 роки 7 місяців. 2004 року перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи буде зараховано до стажу під час призначення пенсії період перебування у відпустці і якими документами це підтверджується?
    Статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено, що право на призначення пенсії за віком мають особи, які досягли пенсійного віку з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018-го, за наявності страхового стажу не менше як 25 років.
    Пунктом 3-1 Прикінцевих положень Закону передбачено, що до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно зі статтею 26 Закону включаються, зокрема, періоди перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, яка мала місце з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013-го включно.
    Період перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами в період із 1 січня 2004 року по 30 червня 2013-го включно підтверджується свідоцтвом про народження дитини, наказом про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідкою з реєстру застрахованих осіб.
     Період перебування у відпустці визначається як період, що відповідає тривалості такої відпустки, встановленій статтею 17 Закону України «Про відпустки», а для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — тривалості, передбаченій пунктом 10 частини першої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», і передує даті надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
    Якщо жінка не зверталася з приводу надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, подається свідоцтво про народження дитини. У цьому разі період перебування у відпустці визначається як період непрацездатності за відомостями з реєстру застрахованих осіб, що не може перевищувати тривалості такої відпустки, встановленої статтею 17 Закону України «Про відпустки», а для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — тривалості, передбаченої пунктом 10 частини першої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Джерело: Чи буде зараховано до стажу під час призначення пенсії період перебування у відпустці і якими документами це підтверджується? // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 33. -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар