Translate

четвер, 20 грудня 2018 р.

Право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини-інваліда?

    Маю доньку, яка у віці сім років травмувалась. Із восьми до 18 років її було визнано дитиною-інвалідом, і вона отримувала пенсію. Чи маю я право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини-інваліда?
    Відповідно до пункту 3 статті 115 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право на призначення дострокової пенсії за віком мають матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, — після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.
    Пунктом 2.18 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованою в Мін'юсті 27.12.2005 за №1566/11846, зазначено, що визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. Якщо дитину визнано дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення 18-річного віку, надається, відповідно, висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку, та/або висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років (висновок про час настання інвалідності).
     Оскільки Ваша донька отримала травму в сім років та не мала підстав для визнання її дитиною з інвалідністю до 6-річного віку, права на достроковий вихід на пенсію Ви, на жаль, не маєте.

Джерело: Право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини-інваліда? // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 50 . -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар