Translate

вівторок, 18 грудня 2018 р.

Про перерахунок пенсії та доплату за дітей

    «Я працювала дояркою і вийшла на пенсію 2013 року при стажі 24 роки. При перерахунку 2017 року мені додали всього 100 грн. Я поїхала до Пенсійного фонду дізнатися, чому так мало. Мені сказали, що у мене маленький стаж - 21 рік. Три роки догляду за дітьми зняли, хоча догляд за дітьми має зараховуватися до стажу. А в липні мені знову додали до пенсії аж 21 копійку. Звернулася до Пенсійного фонду. Отримала відповідь, де невірно були зазначені дати народження дітей. 
    У 2015 році мені присвоїли почесне звання «Мати-героїня». Писали в газеті, що за орден дають якусь надбавку, але мені нічого не дали.
Катерина Філько, с. Старі Шомполи, Одеська обл.»

 
Скільки треба стажу для мінімальної пенсії?
    За сучасними мірками і 24 роки, і тим більше 21 рік стажу - це небагато. На велику пенсію з такою кількістю стажу розраховувати не випадає. Щоб отримувати бодай мінімальну пенсію, жінкам, які вийшли на заслужений відпочинок після 1 жовтня 2011 року, треба мати щонайменше ЗО років стажу. Не було в колгоспі й високих зарплат. Звідси й невисокий розмір пенсії, (оловна пільга у вашому випадку - це зниження пенсійного віку.
    Право на дострокову пенсію мають і доярки, і матері, які народили 5 і більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку*. Крім того, мати-героїня має право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. У вашому випадку ця надбавка становить 40% прожиткового мінімуму (1452 грн. X 40% = 580,80 грн.) І виплачується разом з основним розміром пенсії за віком. Про це сказано у відповіді Пенсійного фонду, який ви додали до свого листа.
Про догляд за дітьми і роботу в колгоспі
    У відповіді Пенсійного фонду пояснюється і причина, з якої вам не зарахували стаж. Ваші діти народилися в той період, коли ви перебували у трудових відносинах, тому стаж враховано за трудовою книжкою. Можливо, дати народження дітей у відповіді Пенсійного фонду зазначені невірно, але це не впливає на розрахунок пенсії. Також не всі періоди було включено до стажу, оскільки не в усі періоди роботи в колгоспі було виконано мінімум встановлених трудоднів. Але якщо ви сумніваєтеся у правильності розрахунку як стажу, так і самої пенсії, то краще ще написати листа до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області. До листа бажано додати копію відповіді з районного управління. В обласному управлінні можуть усе перевірити ще раз, а заодно й пояснити, звідки взялася доплата в розмірі 21 копійки в липні цього року.


Джерело: Про перерахунок пенсії та доплату за дітей // На пенсії. - 2018. - № 45 . -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар