Translate

четвер, 20 грудня 2018 р.

Чи буде пенсія виплачуватися в повному розмірі?

    Я вийшла на пенсію у 55 років (мій пенсійний вік — 58 років). За це з моєї пенсії вираховують 18%, хоча маю 37 років 9 місяців страхового стажу. Чи буде моя пенсія виплачуватися в повному розмірі?

     Розмір пенсії за віком визначається згідно зі статтями 27, 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі —Закон) з урахуванням набутого страхового стажу та обчисленої у встановленому порядку заробітної
плати.

     Відповідно до пункту 7-2 Прикінцевих положень Закону до 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи.
    У такому разі розмір їхньої пенсії, обчислений відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 цього Закону, зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.
    Зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою пенсійного віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону.
   Якщо Ви вийшли на пенсію на 36 місяців раніше, то розмір пенсії зменшується на 18% (36 х 0,5% = 18%). Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду.
    Отже, якщо Вам призначено пенсію за три роки до досягнення встановленого законодавством пенсійного віку (58 років), то в повному обсязі пенсія буде виплачуватися після досягнення віку 61 рік (58 років + 3 роки). 
    Зміни щодо можливості отримання пенсії в повному розмірі внесені до законодавства із 1 жовтня 2017 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148.

Джерело: Чи буде пенсія виплачуватися в повному розмірі? // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 50 . -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар