Translate

неділю, 23 грудня 2018 р.

Чи доплачують за медаль «Ветеран праці»?

    Я пенсіонерка за віком з 1992 року. Мені 81 рік, стаж 60 років. Належу до дітей війни, отримую доплату до пенсії  66,43 грн. У 1989 році була нагороджена медаллю «Ветеран праці. За багаторічну сумлінну працю». Знаю, що ветерани війни та праці отримують доплату до пенсії в розмірі 20% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, інші — 15%. Чи маю я право отримувати доплату до пенсії за медаль «Ветеран праці» і якщо так, то в якому розмірі?
Парасковія Плотникова, м. Київ
    Ветерани війни мають право на доплату до пенсії на підставі Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема, учасники війни мають право на доплату до пенсії в розмірі 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а учасники війни, нагороджені орденами та медалями колишнього СРСР за самовіддану працю та бездоганну військову службу в тилу в роки Другої світової війни, отримують надбавку в розмірі 15% такого прожиткового мінімуму. Учасники бойових дій отримують надбавку в розмірі 25%.
    Надбавок до пенсії за статус ветерана праці законодавством не передбачено.
   Є ще Закон України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Відповідно до даного закону, право на пенсію за особливі заслуги мають, наприклад, герої Соціалістичної Праці, а також особи, нагороджені орденом Трудової Слави трьох ступенів або будь-яким іншим орденом СРСР або України. Розмір доплати до пенсії за такі нагороди може варіюватися від 20% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних. Медаль «Ветеран праці» таких пільг не дає.


Джерело: Чи доплачують за медаль «Ветеран праці»? // На пенсії. - 2018. - № 47 . -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар