Translate

неділю, 23 грудня 2018 р.

Що більше працюєш, то менша пенсія. Чому?

    «Я на пенсії з 2013 року. Зарплата у мене була удвічі вища, ніж середня по Україні. Пенсію заробив на той час 300 доларів. Я працював іще два роки, але вже на мінімальну зарплату. Ці два роки вплинули на перерахунок пенсії в жовтні 2017 року. Коефіцієнт зарплати знизився з 2 до 1,4.
    Питання: чому ті, хто після виходу на пенсію не працював, отримали надбавку майже втричі більшу, ніж ті, хто далі працював? Тепер замість 300 доларів я отримую менше 100 доларів.
Волчанський Б., м. Харків»

Цікаві подробиці пенсійного закону
    Уточнимо, що пенсія в Україні розраховується і виплачується в гривнях і переводити розмір пенсії в долар,некоректно. Хоча ми з вами розуміємо, що  номінально зросла, але через інфляцію дуже знецінилася гривня.
    Однак змальована вами проблема пов'язана з іншою ситуацією. Ми такі випадки вже не раз описували. Люди, які пішли на пенсію, але при цьому працювали робили перерахунки до 2011 року, справді могли втратити індивідуальний коефіцієнт зарплати. Це було пов'язано з недосконалістю пенсійного законодавства. Тим, хто після 2011 року робить перерахунок пенсії за стажем за час, відпрацьований після виходу на пенсію), коефіцієнт зарплати не урізають. У зв'язку з цим у вашому листі є деяка нестиковка. Адже ви пишете, що пішли на пенсію 2013 року, а отже, при перерахунку пенсії коефіцієнт зарплати урізати не могли. Щоб розуміти причину цієї проблеми, варто взяти в Пенсійному фонді роздрук із даними щодо перерахунку, а за потреби — запитати у соціального працівника.

Чому мало доплатили?
    При масовому перерахунку пенсій у жовтні 2017 року надбавка справді в усіх виявилася різною. Але це не пов'язано з тим, працювала людина після пенсії чи ні. Там є ще чимало нюансів, які краще розбирати індивідуально. У вашому випадку невелика надбавка до пенсії може бути пов'язана і зовсім з датою виходу на пенсію. Що пізніше людина вийшла на пенсію, то менше вона отримала доплати в жовтні 2017 року. Багато хто з тих, що пішли на пенсію в 2014-2016 роках, взагалі залишилися без надбавки. Впливати на перерахунок і такі нюанси, як кількість стажу та розмір зарплати.

Джерело: Що більше працюєш, то менша пенсія. Чому? // На пенсії. - 2018. - № 47 . -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар