Translate

вівторок, 18 грудня 2018 р.

Чому не зараховують час догляду за інвалідом?

    «Після осучаснення пенсій у жовтні 2017 року мені збільшили пенсію з 1934 до 3744 грн. У квітні 2018 року мою пенсію було знову збільшено до 3922 грн. А в червні це збільшення забрали, і пенсія знову стала складати 3744 грн. Уточню, що з 1 січня 2007 року по З0 вересня 2008 року, коли я був на пенсії і не працював, я отримував допомогу з догляду за сином - інвалідом з дитинства до 18 років. В управлінні праці та соціального захисту населення мені повідомили, що цей час входить до трудового стажу.
    Але в листі з обласного Пенсійного фонду написано, що цей період мені зарахували до стажу помилково (відповідь із Пенсійного фонду додаю). При цьому не заперечують, що стаж збільшився з 41 до 43 років (коефіцієнт стажу був 0,4125, а став 0,43).
    На якій підставі Пенсійний фонд зменшив мою пенсію, якщо час із догляду за дитиною-інвалідом належить до страхового стажу?
Володимир Серделей, м. Маріуполь, Донецька обл.»

Важливо, хто доглядає
    Почнемо з головного. Загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню справді підлягають непрацюючі працездатні батьки, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю та отримують за це компенсацію. В даному разі йдеться не лише про дітей, але і про дорослих людей -інвалідів І групи, а також про громадян пенсійного віку, які, згідно з медичним висновком, потребують постійного стороннього догляду. Це передбачено пунктом 9 статті 11 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Тобто особи працездатного віку, які офіційно не працюють і здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, мають право на зарахування такого періоду до стажу. Але йдеться про працездатних громадян.
    Люди, які вже вийшли на пенсію, за законом автоматично втрачають статус працездатних громадян. Пенсіонерам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю, час такого догляду до стажу не зараховується, навіть якщо вони отримують за це компенсацію в органах праці та соціального захисту населення. Такі випадки ми вже описували. Тому в Пенсійному фонді вам у зарахуванні такого стажу відмовили
    Пенсію збільшили помилково
    Інша проблема криється в технічних помилках, допущених Пенсійним фондом, які і призвели до плутанини.
    З 1 квітня 2018 року справді проводився автоматичний перерахунок пенсій для тих громадян, які працювали після виходу на пенсію, але не зверталися по перерахунок. Це стало можливим після внесення змін до статті 42 зазначеного вище Закону. У вашому випадку за допомогою спеціальних комп'ютерних програм був виявлений період сплати страхових внесків за 2007-2008 роки, не врахований при розрахунку пенсії. Ці дані були автоматично долу-
чені до розрахунку пенсії і зроблено її перерахунок. Згодом з'ясувалося, що в даних персоніфікованого обліку за цей період зазначено не зарплату, а допомогу з догляду за дитиною. Також стало зрозуміло, що ви оформили цю допомогу вже будучи на пенсії.
    В результаті працівники Пенсійного фонду змушені були скасувати відповідний перерахунок і прибрати зі стажу період догляду за дитиною. Саме про це і йдеться в листі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. Водночас у цьому ж листі помилково зазначено, що загальний страховий стаж у вас залишився на рівні 43 років. Це явна помилка (одрук). Очевидно, що розрахунок вашої пенсії проводиться з урахуванням стажу 41 рік і 3 місяці (коефіцієнт стажу 0,4125 - з урахуванням роботи за Списком № 1).

Джерело: Чому не зараховують час догляду за інвалідом? // На пенсії. - 2018. - № 45 . -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар