Translate

неділю, 20 січня 2019 р.

Обчислення стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію

    Чи може бути зараховано до пільгового стажу період з З серпня 2016 до 1 жовтня 2017 р. працівникові, який на 1 січня 2018 р. не працював на тій самій посаді, а з 2 жовтня 2017 р. назва його посади «майстер з ремонту устаткування служби енергетика» була змінена на «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування служби енергетика»?
М. Бойко, Запорізька обл.


    Відповідь. Згідно із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 р. № 479 «Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» (набрала чинності з 1 січня 2018 р., далі — постанова № 479), певні розділи, зокрема розділ VIII «Хімічне виробництво» Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461 (далі — Списки № 1 і № 2), доповнено новими позиціями: «Працівники, зайняті ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва.».

    Згідно з п. З Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованим у Мін'юсті України 01.12.2005 р. за № 1451/11731 (далі — Порядок), для визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що були чинними на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їхнього внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 р.
   Отже, до стажу роботи працівників. професії (посади) яких уперше включено до Списків № 1 і № 2 згідно з постановою № 479, зокрема працівників ремонтних служб, зайнятих ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва, які продовжили працювати за відповідними професіями (посадами) після 1 січня 2018 р. й умови праці яких не змінювалися, може бути зараховано весь період їхньої роботи за відповідними професіями (посадами) в разі підтвердження відповідного права за результатами атестації робочих місць за умовами праці.
    Оскільки згідно з розділом VIII «Хімічне виробництво» Списку № 1, чинного на період роботи зазначеного в листі майстра з ремонту устаткування (з 3 серпня 2016 до 1 жовтня 2017 р.), право на відповідну пенсію для такої категорії працівників не було передбачене, тому для зарахування названого періоду роботи відповідного працівника до стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1, немає підстав.
   Згідно з п. 10 Порядку для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці слід подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про обійману посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та в разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, — уточнюючу довідку, передбачену п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637.
   У довідці має бути зазначено: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професію або посаду; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їхні номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано таку довідку.
   Отже, періоди роботи, що підлягають зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство (установа) або його правонаступник з урахуванням умов і характеру праці конкретного працівника та вимог законодавства щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Джерело: Обчислення стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію // Праця і зарплата . - 2018. - № 47 . -  С. 20.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар