Translate

четвер, 17 січня 2019 р.

Про перегляд мінімального посадового окладу (тарифної ставки)

    Чи потрібно переглядати мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) працівника першого розряду комунального підприємства у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 грудня п. р.) та відповідно посадовий оклад керівника комунального підприємства?
М. Кириленко, Черкаська обл.

    Відповідь. За статтею 6 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється в розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

    Згідно зі ст. 15 Закону госпрозрахункові підприємства, в тому числі комунальні. умови і розміри оплати праці, в тому числі розміри окладів (тарифних ставок), установлюють самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами. Якщо колективний договір на підприємстві не укладений, роботодавець зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а за його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво органом.
    Трудові і соціально-економічні інтереси працівників підприємств житлово-комунальної сфери регулюються, зокрема, Галузевою угодою між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Об'єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017—2018 роки (зі змінами, далі — Галузева угода).
   Пунктом 3.1.2 Галузевої угоди передбачено, що мінімальна тарифна ставка (оклад) за просту не-кваліфіковану працю встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а мінімальна тарифна ставка робітника 1 розряду — не менш як 140% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
   Тобто Галузевою угодою передбачено більш високі гарантії оплати праці працівників сфери житлово-комунального господарства, ніж установлено законодавством.
   За статтею 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» положення генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.
   Отже, за умови зміни законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб підприємства. які перебувають у сфері дії Галузевої угоди, переглядають мінімальну тарифну ставку (оклад) за просту некваліфіковану працю та мінімальний розмір тарифної ставки робітника 1 розряду з дня його запровадження з дотриманням установлених Галузевою угодою та колективним договором співвідношень розмірів тарифних ставок і посадових окладів.
    Норми колективного договору, що допускають оплату праці, нижчу від норм, визначених генеральною, галузевою (міжгалузевою) або територіальною угодами, але не нижчу від державних норм і гарантій з оплати праці, можуть застосовуватися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців.
   Щодо підвищення посадового окладу керівника підприємства, то на його підвищення впливають не лише підвищення тарифної ставки робітника 1 розряду, а й інші показники фінансової діяльності підприємства, і рішення щодо його підвищення ухвалює безпосередньо керівник, який  уклав контракт.


Джерело: Про перегляд мінімального посадового окладу (тарифної ставки) // Праця і зарплата. - 2018. - № 45 . -  С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар