Translate

понеділок, 18 лютого 2019 р.

Щодо оплати праці у вихідні та святкові дні

     На підприємстві встановлено п'ятиденний 40-годинний робочий тиждень, з двома вихідними днями в суботу та неділю за однакової тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня й зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів.
    Як визначити, чи проводилася робота в неробочий день у межах місячної норми робочого часу чи понад таку норму, якщо працівник частину місяця перебував у щорічній оплачуваній відпустці, а частину — працював у робочі та вихідні дні?
Г. Антонов, м. Дніпро


     Відповідь. За статтею 107 КЗпП робота у святковий і неробочий день (ч. 4 ст. 73) оплачується у подвійному розмірі працівникам, які одержують місячний оклад; у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота у святковий і неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота провадилася понад місячну норму.
     Тобто в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад оплачується робота, що виконується у дні, які за графіком роботи є вихідними або святковими (неробочими).
     Наприклад, норма тривалості робочого часу у червні 2018 р., розрахована за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю за однакової тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня, без урахування святкового дня (28 червня — Дня Конституції України) та відповідного зменшення тривалості роботи напередодні святкового дня становить 159 год.
     Тобто, якщо працівник, який працює за таким графіком роботи, залучався до роботи у святковий день (28 червня), його робота в цей день мала бути оплачена в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, оскільки вона проводилася поза межами місячної норми.
     Якщо працівник був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю чи щорічною відпусткою, його норма тривалості робочого часу зменшується на відповідну кількість днів.

Джерело: Щодо оплати праці у вихідні та святкові дні // Праця і зарплата. - 2019. - № 3 . -  С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар