Translate

понеділок, 18 лютого 2019 р.

Про зарахування до стажу роботи та оплату листка непрацездатності

  Чи зараховується період проходження кандидатом спеціальної підготовки в Національній школі суддів України до періоду, що дає право на щорічну основну відпустку, та до стажу роботи, що дає право на надбавку за стаж роботи в державних органах?
    Хто оплачує листок непрацездатності в разі хвороби кандидата під час проходження такої спеціальної підготовки?
А. Тимощук, м. Київ


    Відповідь. За статтею 77 Закону України від 02.06.2016 р. № 1402 «Про судоустрій і статус Суддів» (далі — Закон № 1402) спеціальна підготовка кандидата на посаду судді включає теоретичну та практичну підготовку судді в Національній школі суддів України. Спеціальна підготовка проводиться впродовж 12 місяців (якщо інший строк не визначений рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України) за рахунок коштів Державного бюджету України. На період проходження кандидатом підготовки за ним зберігається основне місце роботи, виплачується стипендія в розмірі посадового окладу помічника судді місцевого суду.
    Відповідно до ст. 18 Закону України від 23.09.99 р. № 1105 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі —- Закон N9 1105) страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи — підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.
    Статтею 19 Закону № 1105 передбачено, що право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи.
    Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), провадження підприємницької та іншої діяльності, якщо іншого не передбачено законом.
    Згідно зі ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у вигляді матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.
    Оскільки за період проходження підготовки кандидатом на посаду судці зберігається тільки місце роботи і за цей період законодавством не передбачено виплати заробітної плати чи її збереження за цим місцем роботи, то в разі тимчасової втрати працездатності в цей період (проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів) допомога не надається, оскільки в особи відсутня втрата заробітної плати.
    Відповідно до Закону № 1402 строк проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів України зараховується до стажу професійної діяльності у сфері права (ст. 77).
    Обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, передбачено ст. 9 Закону України «Про відпустки». Відповідно до цієї статті до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 6 Закону), зараховується, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).
    Оскільки відповідно до ст. 77 Закону № 1402 за кандидатом на посаду судді під час проходження підготовки в Національній школі суддів України не зберігається заробітна плата (повністю або частково), то відповідно права на щорічну відпустку за основним місцем роботи за час підготовки такий працівник не має.

Джерело: Про зарахування до стажу роботи та оплату листка непрацездатності // Праця і зарплата. - 2019. - № 3  . -  С. 20.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар