Translate

понеділок, 18 лютого 2019 р.

Про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною

    Мій чоловік з 2004 р. постійно одержував до своєї ш пенсії надбавку за особливі заслуги в розмірі 35% прожиткового мінімуму, але 11 червня 2018 р. він помер. У якому розмірі мають мені виплачувати надбавку: 70% надбавки, що платили чоловікові до 11 червня 2018 p., чи за меншим процентом?
Г. Носаньова, Донецька обл.


    Відповідь. За Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі — Закон) пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам України, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення в галузі науки, культури, освіти, охорони здоров'я тощо.
     Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із Законом, у розмірах від прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. Розмір надбавки до пенсії визначається залежно від заслуг особи.
    Згідно зі ст. 5 Закону розмір надбавки визначається за схемою визначення розмірів надбавок залежно від заслуг перед Україною, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення. Якщо особа одночасно має право на надбавку з кількох підстав, передбачених ст. 1 Закону, встановлюється надбавка, що є більшою в максимальному розмірі.
    За статтею 6 Закону в разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до ст. 1 Закону, непрацездатні члени сім'ї померлого, зазначені ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», мають право на встановлення надбавки до пенсії, зокрема на одного непрацездатного члена сім'ї, в розмірі 70% надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.
    Верховною Радою України 3 жовтня 2017 р. було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», яким, зокрема, було внесено зміни до Закону, відповідно до яких пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються органами Пенсійного фонду України.
   Пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше від 12 місяців з дня набуття права. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день приймання заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма потрібними документами.
    Ви звернулися до територіального управління Пенсійного фонду України із заявою про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною за померлого чоловіка (помер 11 червня 2018 р.). До заяви додано документи, які підтверджують, що Ваш чоловік був нагороджений орденом Трудової Слави ill ступеня (1975 р.) та Почесною грамотою Верховної Ради України. Інших документів, зокрема, які підтверджують обрання його депутатом Верховної Ради УРСР, не надано.
   Відповідно до Закону та Схеми визначення розмірів надбавок до пенсії, на яку має право особа залежно від заслуг перед Україною відповідно до Закону, затвердженої наказом Міністерства соціальної політики України від 27.12.2017 р. № 2054, зареєстрованим у Мін'юсті України 22.01.2018 р. за № 90/31542, Вам з 12 червня 2018 р. установлено пенсію за особливі заслуги перед Україною в разі втрати годувальника в розмірі 70% надбавки, яка була б установлена годувальникові, нагородженому в мирний час орденом Трудової Слави III ступеня (1975 p.).
    Установлювати пенсії за особливі заслуги перед Україною особам, нагородженим грамотою Верховної Ради України, Законом не передбачено.
    У разі подання інших документів, які підтверджують право на збільшення розміру пенсії за особливі заслуги перед Україною, територіальне управління Пенсійного фонду України ухвалить відповідне рішення.

Джерело: Про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною // Праця і зарплата. - 2019. - № 3 . -  С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар