Translate

понеділок, 18 лютого 2019 р.

Щодо призначення пенсії по інвалідності

    Які первинні документи має додати до облікової я пенсійної справи учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1, особа з Інвалідністю внаслідок війни II групи в разі переходу з пенсії за віком на пенсію по інвалідності відповідно до ст. 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та постанови Кабміну від 23.11.2011 р. № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»?
    Яка середня зарплата (дохід) у середньому на одну особу в цілому в Україні має застосовуватися при цьому для обчислення пенсії?
М. Олексієнко, м. Полтава


      Відповідь. За статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон) пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть призначатися на бажання громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986—1990 рр., у розмірі відшкодування фактичних збитків, що визначається згідно із законодавством.
     Згідно зі ст. 15 Закону довідки про періоди роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також на територіях радіоактивного забруднення, про заробітну плату за ці періоди видаються підприємствами, установами та організаціями.
    Такі довідки видаються на підставі первинних документів: наказів, шляхових листів, табелів обліку робочого часу, особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів, що містять відомості про період, тривалість роботи в зоні відчуження, населений пункт (об'єкт) зони відчуження, де виконувалися роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та нараховану заробітну плату за цей період.
     Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2012 р. № 1210 передбачено проведення обчислення пенсій, зокрема, для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС через осучаснення заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за 2006 р. (928,81 грн), та запроваджено формульний підхід до визначення заробітку.
     Статтею 59 Закону було передбачено, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або на бажання цих осіб з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.
    Законом України від 03.10.2017 р. № 2148-УІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» унесено зміни до ст. 59 Закону.
    З урахуванням цих змін, починаючи з 1 жовтня 2017 р. особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсії по інвалідності обчислюються відповідно до Закону, або на бажання осіб — з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Джерело: Щодо призначення пенсії по інвалідності // Праця і зарплата. - 2019. - № 3 . -  С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар